28 Marta, 2024

Prijava

Mađari su energetski nezavisni ali insistiraju na zatvaranju stadiona, pozorišta i bazena preko zime zbog visokih cijena energenata

Ogroman porast cijena energenata prisilio je Mađarsku vladu na odluku o zatvaranju stadiona, biblioteka, pozorišta i bazena preko zime, javlja AFP.

Novi stadioni, simboli moći desno orijentiranog premijera Viktora Orbana koji je na vlasti 12 godina, posljednji su na dugoj listi građevina koje se više ne mogu nositi s rastućim cijenama energenata.

Szekesfehervar, jedan od najbogatijih gradova u Mađarskoj, kojim upravljaju članovi Orbanove stranke, jedan je od mnogih koji će preko zime zatvoriti muzeje, biblioteke i pozorišta.

Gradonačelnik ovog grada, Andras Cser-Palkovics, najavio je da će i novi stadion, koji može primiti oko 14.000 posjetitelja, “ovog mjeseca biti zatvoren zbog mjera štednje.”

– Javni prostori su ono što čini grad. Nitko nije sretan zbog ovih mjera, ali ljudi shvataju da su neophodne – rekao je za AFP Cser-Palkovics, član vladajuće stranke Fidesz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: