24 Aprila, 2024

Prijava

Drugi forum ‘Biznis anđeli’ – Biznisom do nezavisnosti

Na Drugom forumu ‘Biznis anđeli’, koji je danas održan u Sarajevu, istaknuto je da bez ekonomske nezavisnosti žena nema ekonomskog napretka, niti izlaska iz kruga nasilja.

Forum je održan u okviru projekta Evropske unije “Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena žrtava nasilja u porodici”. Predstavnicima vladinih, nevladinih organizacija i kompanija predstavljeni su dosadašnji rezultrati mentorskog programa “Biznis anđeli” i dosadašnji rezultati projketa kojeg implementiraju Fondacija INFOHUSE i Udruženje građana „Budućnost”. Svrha je jačanje koordinisanog odgovora na ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja u porodici.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić je rekla da je cilj ovog projekta praktična primjena ekonomskog osnaživanja žena putem mentorstva.

-To je dobra prilika gdje se vidi spona između institucija, NVO sektora i privatnog sektora. Pored povećanja broja žena na tržištu rada ovaj projekt je dobar jer osnažuje žene žrtve nasilja koje, kada se ekonomski osnaže i postanu ekonomski neovisne, mogu da izađu iz kruga nasilja – dodala je Filipović-Hadžiabdić.

Direktorica Gender centra Federacije BiH Ana Vuković je navela podatak da je svaka treća žena u Federaciji BiH nezaposlena, te da je puno više žena nezaposleno nego muškaraca. To su sve, po njenim riječima, signali da se radi na promociji i podizanju svijeti o bitnosti zapošljavanja žena, pogotovno kada se radi o marginaliziraim grupama, te ženama žrtvama nasilja.

– Kada je riječ o realnom sektoru nažalost nemam neku lijepu informaciju da kažem, zbog toga što smo izvršili veliko istraživanje i svaki šesti poslodavac je prihvatio da zaposli žrtvu nasilja. Smatram da je to izuzetno mali broj. To govori da se puno više mora raditi sa relalnim sektorom, te da sinergija između gender centra, nevladinih organizacija, civilnog društva može doprinijeti da se ta slika promijeni – naglasila je Vuković.

Direktorica Udruženja “Budućnost” Gordana Vidović je rekla da su u toku proteklih godinu dana korisnice u okviru projekta dobile grantove, provedene su potrebne procedure i one su započele sa biznisom. Naglasila je da bez ekonomske nezavisnosti žena nema ekonomskog napretka, niti izlaska iz kruga nasilja.

Evropska unija ranije izdvojila je 100.000 KM za pokretanje biznisa za 18 žena u BiH, a kroz projekt ,,Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena žrtava nasilja u porodici”. Pokrenuti su različiti biznisi od usluga čišćenja, proizvodnje zdravih poslastica, prerade drveta, do uzgoja poljoprivrednih kultura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: