21 Aprila, 2024

Prijava

Britanci tvrde da je zlatna era njihovih odnosa sa Kinom završena

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da je takozvana „zlatna era” odnosa sa Kinom završena, objavio je danas BBC. U svom prvom spoljnopolitičkom govoru, Sunak je ocijenio da su bliže ekonomske veze između Velike Britanije i Kine prethodne decenije bile naivne. Sunak je rekao da Velika Britanija sada treba da zamjeni priželjkivanje čvrstim pragmatizmom prema konkurentima.

Britanski premijer je napomenuo da se globalni značaj Kine ne može zanemariti. Sunak je pred poslovnim liderima i ekspertima za vanjsku politiku rekao da je, Kina suočena sa protestima, „izabrala da se dalje obračunava, uključujući i napad na novinara BBC-ja”.

Sunak se suočio sa pritiskom Torijevaca da pooštri stav Velike Britanije prema Kini otkako je prošlog mjeseca preuzeo dužnost lidera Konzervativne partije i britanskog premijera, prenio je Tanjug. Sunakov govor na banketu lorda gradonačelnika u Londonu uslijedio je nakon protesta u Kini tokom vikenda protiv strategije nulte tolerancije prema koronavirusu koja se sprovodi u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: