24 Maja, 2024

Prijava

Amerika ima novca za Ukrajinu, u decembru stiže nova tranša od 1,1 milijardu $

Amerika će, kako se očekuje, danas na margini sastanka NATO u Rumuniji, objaviti „znatnu” finansijsku pomoć za Ukrajinu da joj pomogne da se suoči sa štetom koju je Rusija nanijela njenoj energetskoj infrastrukturi, javili su visoki američki zvaničnici.

Pomoć koju će detaljno predstaviti državni sekretar Entoni Blinken biće znatna i to neće biti kraj, rekao je novinarima jedan visoki američki zvaničnik koji nije želio da mu se navede ime niti da otkrije iznos ili druge detalje.

On je ipak podsjetio da je administracija predsjednika Bidena izdvojila u budžetu 1,1 milijardu dolara za energiju za Ukrajinu i Moldaviju. To je najavljeno za međunarodnu konferenciju kreditora za podršku građanskom otporu Ukrajine 13. decembra u Francuskoj, rekao je taj zvaničnik.

Rusija je pokrenula početkom oktobra veliku kampanju raketnih udara uperenih protiv energetske infranstrukture širom Ukrajine. Prema podacima koje je navela ukrajinska vlada između 25 i 30 posto te infrastrukture je oštećeno.

„Ono što Rusi rade je da konkretno ciljaju transformatore na visok napon i ne samo elektrane da bi poremetili cijeli lanac od proizvodnje do distribucije”, rekao je američki zvaničnik.

Ministri vanjskih poslova NATO sastaju se danas i sutra u Bukureštu, a na sastanku će jedna od glavnih tema biti podrška Alijanse Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara, prenosi Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: