4 Juna, 2023

Prijava

Varhelji tvrdi da su vrata EU za BiH su otvorena

Vrata Evropske unije za BiH su otvorena, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji nakon što je Evropska komisija prošlog mjeseca dala preporuku da se BiH dodjeli kandidatski status uz razumijevanje da se poduzimaju određeni koraci.

Varhelji je u kolumni za banjalučke Nezavisne novine napisao da je ta preporuka evropska ponuda građanima BiH koji to dugo priželjkuju.

Evropski komesar, koji danas boravi u BiH, ističe da je preporuka bezuslovna, ali da dolazi sa visokim očekivanjima i jasnom porukom. Ukazuje da politička elita mora dokazati da žele napredak na evropskom putu i da su spremni da provedu preko potrebne reforme.

“Naša vrata su otvorena. Nakon opštih izbora održanih 2. oktobra, vjerujemo da će sve institucije biti brzo formirane, kako bi se neophodni reformski koraci mogli provoditi bez odlaganja. Evropsko veće će razmatrati našu preporuku za dodjelu kandidatskog statusa možda već i u decembru”, naveo je evropski komesar.

Ukazao je također da više konkretnih odluka čeka na usvajanje od odlazećeg saziva Saveta ministara i to: usvajanje strategija o migracijama i azilu i borbi protiv organizovanog kriminala.

Također su na čekanju i usvajanje izmjena i dopuna koje se odnose na integritet pravosuđa i novi Zakon o sudovima, kao i preduzimanje svih mjera koje su potrebne za konačno stavljanje u funkciju kontakt tačke za saradnju sa Europolom.

Navedene reforme, ističe Varhelji, pokazaće državama članicama EU da je Bosna i Hercegovina ozbiljna u svojoj želji da se pridruži EU. Te reforme nisu za Brisel, potrebne su da unaprijede svakodnevni život svih građana Bosne i Hercegovine, dodao je.

“Gde ima volje, ima i načina – to smo mogli vidjeti na primjeru usvajanja izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama i pristupanja Bosne i Hercegovine Mehanizmu civilne zaštite EU”, podsjetio je.

Naveo je da Brisel pozdravlja napredak ostvaren u upravljanju migracijama, zahvaljujući radu Ministarstva sigurnosti na unapređenju koordinacije i jačanju međunarodne saradnje. Bosna i Hercegovina, dodao je, treba da nastavi da razvija održivi sistem upravljanja migracijama i azila.

Ističe i da rad ne prestaje sa preporukom za kandidatski status.

“Naprotiv, očekujemo da Bosna i Hercegovina intenzivira napore na svih dobro poznatih 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije. To je jedini put ka članstvu u EU, i ono što je potrebno za otvaranje pregovora o proširenju”, jasan je Varhelji.

U okviru tih napora, kaže, također je vreme da se okončaju reforme Ustava i Izbornog zakona, kao jedan od najvećih prioriteta, kako bi se garantovala jednakost svih građana bez diskriminacije i osigurala funkcionalnost državnih institucija.

“Mi smo tu da podržimo iznalaženje rešenja u skladu sa standardima i vrijednostima Evropske unije”, piše Varhelji i dodaje:

“Također smo tu da pomognemo građanima Bosne i Hercegovine i ove zime da izađu na kraj sa energetskom krizom. U tu svrhu smo uspostavili paket energetske podrške za zapadni Balkan, koji obuhvata i 70 miliona evra bespovratnih sredstava za ugrožene porodice i mala preduzeća, kako bi odmah reagovali na rastuće cijene energenata”.

Obećava da se Brisel srednjoročno ulagati u interkonektore i projekte obnovljivih izvora energije, posebno u vjetar, sunce i biomasu, kako bi svi u Bosni i Hercegovini imali pristup čistoj energiji i čistom vazduhu.

Podsjeća da je EU prvi trgovinski partner i donator u Bosni i Hercegovini. Evropski fondovi već transformišu zemlju, a kao primjer navodi autoput i željeznicu duž koridora 5c koji će, kaže, olakšati mobilnost i bolje povezati Bosnu i Hercegovinu s ostatkom Evrope.

“Ali to nije sve. Sačinili smo ekonomsko-investicijski plan za podršku zelenoj i digitalnoj tranziciji zemlje”, naveo je Varhelji i poručio:

“Svi smo na jednoj geopolitičkoj raskrsnici. Mjesto Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji. Dodjela kandidatskog statusa je ponuda Evropske unije građanima Bosne i Hercegovine, nešto što se dešava jednom i uz velika očekivanja”.

Sada će, ističe, sve oči biti uprte u političku elitu Bosne i Hercegovine, koja treba da provede evropske reforme, prenosi Tanjug.

“Vi ste dio evropske porodice. Želimo da vaši građani imaju sva sredstva i mogućnosti da grade svoju budućnost u ovoj lijepoj zemlji i da Bosna i Hercegovina, naša saveznica, zauzme svoje mjesto u Evropskoj uniji”, napisao je Varhelji i istakao da se raduje saradnji sa, kako kaže, jednom novom energijom, sa novoizabranim vlastima, civilnim društvom i privrednicima u Bosni i Hercegovini, na ostvarenju tog cilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti