29 Marta, 2024

Prijava

Urednici NYT, Guardian, Mond i Speigela ujedinjeni u stavu za oslobađanje Juliana Assangea

Vodeći mediji iz SAD, Velike Britanije i Evrope pozvali su danas na obustavljanje sudskog postupka koji se u SAD vodi protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, sa kojim su sarađivali u prošlosti.

„Ova optužnica predstavlja opasan presedan i prijeti da potkopa Prvi amandman SAD i slobodu štampe”, naveli su u otvorenom pismu urednici i izdavači Gardijana, Njujork Tajmsa, Monda, Špigla i El Paisa, prenosi Rojters.

Američke vlasti traže Asanža po 18 tačaka optužnice, uključujući optužbu za špijuniranje, objavljivanje poverljivih američkih vojnih spisa i diplomatskih depeša.

Asanžove pristalice ističu da je on borac protiv establišmenta koji je žrtvovan. jer je razotkrio zločine SAD, uključujući sukobe u Avganistanu i Iraku.

U ponedeljak se navršilo 12 godina otkako je Vikiliks objavio više od 250.000 dokumenata, koje je Asanž dobio od nekadašnjeg vojnika SAD Čelsi Mening.

Dokumenti su razotkrili korupciju, diplomatske skandale i špijunske poslove SAD na međunarodnom nivou.

Asanž je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu pre nego što ga je britanska policija uhapsila 2019. godine zbog kršenja uslova kaucije.

Nalazi se u zatvoru u Londonu, dok se odlučuje o njegovom izručenja.

Ako ga Britanija bude izručila SAD, prijeti mu kazna do 175 godina u američkom zatvoru maksimalne bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: