16 Aprila, 2024

Prijava

Kad bi se sad zaratilo Švabo bi se predao, nemaju municije ni za tri dana rata

Njemačka vojska ima vrlo malo municije. Prema dostupnim podacima u slučaju rata rezerve će trajati samo nekoliko sati, ili u najboljem slučaju par dana, piše njemački „Di Velt”.

S obzirom na ratna dejstva u Ukrajini i uzimajući u obzir  obaveze prema NATO savezu Njemačka planira da prevaziđe ovaj problem.

Zbog toga je Kancelarija njemačkog kancelara Šolca organizovala sastanak sa predstavnicima odbrambene industrije. Na njemu su razmatrana pitanja kako da se poveća proizvodnja municije.

Punjenja i čaure moraju biti u skladu sa zahtjevima NATO-a kao i da su funkcionalna na temperaturama od -54 do plus 52 stepena Celzijusa.

Iskustvo Bundesvera tokom vojnih operacija u Avganistanu i Maliju pokazalo je da ove granične vrijednosti nisu dovoljne. Municija sada mora biti operativna čak i na temperaturama do 63 stepena, što je veoma težak zadatak za proizvođače.

Drugi veliki problem je nedostatak sirovina, navodi „Di Velt.

Živo punjenje patrone za oružje ili čaure za tenk sadrži proizvodnje pamučne tkanine, tzv. lintu. Najvažniji dobavljač ove ključne komponente je iz Kine. Skoro svi evropski proizvođači ga kupuju u Kini, ali posljednjih godina zalihe su značajno smanjene.

Odlaganja su nastala na početku pandemije korona virusa. Sada je potrebno šest do devet mjeseci da se pogonski prah pošalje iz Kine. Nekada je trebalo samo tri. U takvim okolnostima veoma je teško bilo šta planirati.

Borbe u Ukrajini dovele su do ogromnog rasipanja municije i pokazale su trupama NATO-a da moraju da popune svoje zalihe. Prema procjenama, Kijev dnevno troši od šest hiljada do 10 hiljada granata velikog i srednjeg kalibra. Rusija ispaljuje čak 20 hiljada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: