31 Maja, 2023

Prijava

Google mijenja način pretraživanja interneta

Osim povremenih kozmetičkih izmjena na početnoj stranici, zbog kojih bi se dugogodišnji korisnici mogli zamisliti, Google pretraživanje se razvija bez previše pompe.

Iako Google kaže da se pretraživanje ažurira na hiljade puta godišnje, kako bi se poboljšali rezultati i korisničko iskustvo, ta ažuriranja su nevidljiva milionima korisnika koji šalju milijarde zahtjeva za pretraživanje dnevno na 150 jezika.

Sajt Wired je od Googlea zatražio uvid u te promjene, kao i njihovu implementaciju, a s obzirom na to da je pred vratima sezona praznika, bilo je i pitanja o Google Ads i Google Shopping uslugama.

Kako Google odlučuje šta će da promjeni?

Sistemi koji odlučuju o tome što je relevantno i pouzdano među milijardama web stranica su automatizovani. Istovremeno odlučivanje o tome kako ti automatizovani sistemi obavljaju svoje funkcije zahteva mnogo truda brojnih učesnika.

Promjene u pretraživanju prolaze kroz rigorozan proces prije nego što se bilo šta novo implementira. Tokom 2021. godine Google je sproveo više od 700.000 eksperimenata koji su rezultovali sa 4000 poboljšanja pretraživanja.

“Podaci iz tih procjena i eksperimenata prolaze kroz temeljnu analizu iskusnih inženjera i analitičara pretraživanja, kao i pravnih stručnjaka i stručnjaka za privatnost koji zatim određuju je li promjena odobrena”, kaže za Wired Deni Salivan, Googleov predstavnik za javnost u oblasti usluga pretraživanja.

Šta je sledeće?

Uz izmjene Google metodologije pretraživanja, mnoge promene pretraživanja imaju za cilj da ga načine kontekstualnijim i omoguće korisnicima ono što Salivan opisuje kao “prirodnije i intuitivnije” pretraživanje. Na primjer, kaže Salivan, višestruko pretraživanje na Googleovoj mobilnoj aplikaciji omogućava korisnicima da snime fotografiju, dodaju joj tekst i pretražuju po slici i tekstu u isto vreme. Uskoro će biti dostupna funkcija “multisearch near me”, koja će raditi isto, ali će nuditi lokalne rezultate. Na primjer, možete slikati neku vrstu sušija i Google će vam pomoći da pronađete restoran u blizini koji ga služi.

Salivan kaže da je Google također fokusiran na to da neke vrste pretraživanja – poput istraživanja novog grada – učini vizuelnijim, isticanjem rada kreatora sadržaja i otvorenog veba. Taj pristup će se takođe primijeniti na novu funkciju koja pronalazi savjete iz prve ruke od stvarnih ljudi, poput onih koji stvaraju video snimke s uputstvima. Funkcija je trenutačno označena kao “diskusije i forumi” u pretraživanju i vodi do razgovora u kojima stručnjaci (ili oni koji vjeruju da su stručnjaci) objašnjavaju temu koja vas zanima.

Jedna evolucija koju ste možda odavno primetili jeste da dobijate drugačije rezultate pretraživanja na mobilnom uređaju nego na desktop računaru. Na mobilnom uređaju sadržaj koji se brzo učitava i koji se dobro prikazuje na ekranu ima tendenciju boljeg rangiranja. “Sadržaju prilagođenom mobilnim uređajima daćemo prednost nad drugim sadržajem, pod pretpostavkom da su sve stvari inače jednake. Također ćemo vam pokazati linkove koje imaju smisla za vaš uređaj, kao što je link ka odgovarajućoj prodavnici aplikacija”, kaže Salivan.

Koliki je problem spam?

Riječ je o problemu od 40 milijardi dnevno. To je broj stranica neželjenog i zlonamjernog sadržaja koje Google pretraživanje otkriva svaki dan. Salivan kaže da Google konstantnim naporima filtrira oko 99 procenata toga, ali količina zlonamjernog i neželjenog sadržaja stalno raste.

Google koristi sistem za sprečavanje spama koji se zasniva na veštačkoj inteligenciji pod nazivom SpamBrain, za koji Salivan kaže da je doveo do identifikovanja šest puta više web stranica sa spamom u 2021. nego prethodne godine.

Kao i s neželjenim sadržajem i pretraživanjem, Google Ads je u stalnoj borbi da se riješi zlonamjernog softvera i prevaranata. Google Ads se uključuje u to provjeravanjem identiteta oglašivača i identifikovanjem koordinirane aktivnosti između naloga pomoću signala u mreži. Njihovi napori uključuju automatizovane sisteme, kao i ljudske recenzente koji pokušavaju da nadziru zloupotrebu u više od 180 zemalja. To je veliki zadatak.

“Uvijek se prilagođavamo kako bismo uklonili prevarante s naših platformi i to je područje na koje smo jako usredsređeni dok povećavamo broj trgovaca i proizvoda navedenih na Googleu. To je izazov za Google”, ističe Mat Madrigal, potpredsjednik odjeljenja za trgovinu u kompaniji.

Madrigal kaže da trgovci podliježu pravilima koja izričito zabranjuju lažno predstavljanje i falsifikovanuz robu. Kao i kod pretraživanja i oglasa, automatizovanje i ljudski pregled uključeni su u provjeru ovih dobavljača. Ali Madrigal kaže da se Google Shopping također oslanja na povratne informacije korisnika kako bi identifikovao prodavce za koje se sumnja da varaju.

Kao i s Google Adsom, trend traženja od korisnika da nadziru sistem je zabrinjavajući kada kompanija ima resurse da zaposli više moderatora sadržaja i stručnjaka, kako ističe Kejti Pol – direktorka neprofitne organizacije Tech Transparency Project.

“Odgovor je uvijek isti. I Facebook i Google govore nam da prijavimo sve informacije, ali to znači da ove kompanije vrijedne više milijardi dolara prebacuju na korisnike teret čišćenja sopstvene platforme za pretraživanje, što je njihov primarni mehanizam za zaradu”, kaže Pol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti