29 Marta, 2024

Prijava

Francuski sud presudio: Kompanija vas ne smije prisiljavati da prisustvujete događajima, druženjima i seminarima

Ako ste dosadni saradnicima na poslu, u Francuskoj sada imate legalno pravo da budete takvi.

To je moguće nakon što je Vrhovni kasacioni sud presudio da je jedan poslodavac prekršio prava zaposlenog otpustivši ga jer nije bio dovoljno “zabavan” na poslu.

Čovjek, koji se u medijima spominje samo kao gospodin T, pobjedio je u sudskoj bici protiv konsultantske firme “Cubik Partners” iz Pariza, koja inače posluje pod motom “zabavno i profesionalno”. Presuda je objavljena ove sedmice, javlja “The Telegraph”.
Ovaj čovjek dobio je otkaz 2015. godine, a kao razlog otpuštanja naveli su njegovu “profesionalnu neadekvatnost”. On, naime, nije želio da učestvuje u timbildingu događajima za osoblje, a na sudu je kao argument za to naveo da on ima “drugačiju definiciju zabave”.
Sud se složio s gospodinom T, navodeći da nisu svi oduševljeni “prisilnim učestvovanjem na seminarima i pićima na kraju sedmice”, koja se često završavaju “prekomjernim unosom alkohola”.
U pravnom smislu, sud je zaključio da su u “Cubik Partners” prekršili “temeljno pravo na dostojanstvo i poštovanje privatnog života” gospodina T i nisu poštovali njegovu “slobodu izražavanja”, koju je koristio odbijajući da učestvuje u aktivnostima. Pravo na privatnost i pravo na slobodu izražavanja sadržani su u Opštoj deklaraciji o ljudskim pravima.
Sud je komentarisao i spomenuti moto firme “zabavno i profesionalno”, kazavši da je takva kultura dovela do “ponižavajućih i nametljivih praksi u vezi s privatnošću, kao što su simulirani seksualni činovi, obaveza dijeljenja kreveta s kolegama tokom seminara, korišćenje nadimaka za označavanje ljudi i vješanje deformisanih i izmišljenih fotografija u kancelarijama”.
Odlukom je također dodjeljeno 3.000 eura bivšem zaposlenom firme “Cubik Partners”, s mogućnošću dodatne 461.000 eura odštete, ako se sud složi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: