28 Marta, 2024

Prijava

Akademija nauka i umjetnosti BiH bira novih 12 akademika

Nadati se da će biti odabrani najbolji od najboljih i oni koji će isključivo svojim referencama i radom zaslužiti poziciju u ovoj instituciji, a ne oni koji svoj “uspjeh” duguju isključivo “podobnosti” određenim politikama ili grupama i pojedincima

U Akademiji nauka i umjetnosti (ANU) Bosne i Hercegovine, kao krovnoj državnoj akademskoj instituciji naše zemlje u toku je procedura za izbor 12 novih članova, a pozicije za buduće akademike su otvorene u šest postojećih odjeljenja. I to odjeljenju humanističkih nauka, medicinskih nauka, prirodnih i matematičkih nauka, tehničkih nauka i odjeljenje umjetnosti.

S.DEGIRMENDŽIĆ

 

Proces predlaganja za članstvo u ANUBiH je otvoren i pruža mogućnost širokom krugu organizacija da daju prijedloge za kandidate. Sam postupak izbora uključuje široke konsultacije unutar Akademije, pri čemu Odjeljenja ANUBiH imaju vrlo značajnu, ako ne i odlučujuću ulogu.

Naime u samom procesu, na izbornoj skupštini koja bi trebala biti održana 20.decembra ove godine, svaki član akademije ima pravo da svoj glas da nekome od predloženih kandidata koji to zaslužuju svojom biografijom, tačnije svojim dosadašnjim naučnim i umjetničkim dostignućima.

IZBOR NAJBOLJIH OD NAJBOLJIH

Poznato je da je osnovna misija ANU BiH „doprinos razvoju unapređenju podržavanju i promoviranju nauke i umjetnosti, te briga o afirmaciji kulturno-historijskoga nasljeđa Bosne i Hercegovine, te da kako se navodi u opredjeljenju Akademije ” njeguje izvrsnost kao osnovni princip stvaranja i vrednovanja naučnih i umjetničkih doprinosa.“

Stoga, od budućeg člana ANUBiH očekuje se da bude najbolji od najboljih, odnosno da prednjači u broju objavljenih naučnih radova (posebno u vodećim internacionalnim naučnim časopisima) ili umjetničkih djela, knjiga i drugih dostignuća. Budući akademik bi se trebao moći pohvaliti značajnijim brojem mladih ljudi kojima je bio mentor, ili, pak javnom borbom i zalaganju za budućnost razvoja nauke i umjetnosti u BiH.

Od članova Akademije očekuje se da imaju jasnu internacionalnu naučnu prepoznatljivost, impresivnu znanstvenu bibliografiju ali i javnu prepoznatljivost i autoritet dokazan kroz projekte koji su promovirali bosanskohercegovačku nauku i koji su u kriznim vremenima i velikim izazovima donosili konkretna rješenja za dobrobit svih Bosanaca i Hercegovaca.

Zakonom o Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) između ostaloga navodi se da je njena uloga da ” organizuje i koordinira istraživanja u svim oblastima nauke i podstiče stvaralaštvo u oblasti umjetnosti “, zatim da daje (na naučnim saznanjima zasnovane) prijedloge i mišljenja državnim organima o unapređenju nauke, organizaciji naučnog rada i primjeni naučnih tekovina, kao i mjerama o unapređenju umjetnosti”.

Također navodi se da se za članove biraju “…istaknuti naučni radnici, odnosno umjetnici”, …., čiji rezultati u oblasti nauke, odnosno umjetnosti predstavljaju visoko dostignuće i uživaju opšte priznanje”.

JAVNI UVID U DOKUMENTACIJU

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je mogućnost uvida u dokumentaciju svih kandidata javna i to u periodu do 28.novembra. Na ovaj način i široj javnosti je omogućeno da u prostorijama ANUBiH, pregleda biografije svih predloženih kandidata, te se na taj način uvjeri u njihovu izvrsnost i reference, te procijeni da li oni uistinu zaslžuju mjesto među akademskom elitom.

Preliminarne informacije ukazuju da među predloženim kandidatima uistinu ima onih čiji je naučni i umjetnički opus impresivan, te su njihova naučna dostignuća izuzetno vidljiva i mjerljiva uvidom u postojeće svjetske naučne i umjetničke baze podataka.

Svakako će ova činjenica u pozitivnom smislu “otežati” ANUBiH posao izbora budućih akademika, ali nadati se da će u ovom procesu biti odabrani najbolji od najboljih i oni koji će isključivo svojim referencama i radom zaslužiti poziciju u ovoj instituciji, jer titulu akademika prema svim propisanim kriterijima zaslužuju isključivo oni koji su se već istakli i dokazali svojim umijećima , znanjem i sposobnostima, a ne oni koji svoj “uspjeh” duguju “podobnošću” određenim politikama ili grupama i pojedincima.

Izvor : https://www.fokus.ba/vijesti/bih/akademija-nauka-i-umjetnosti-bih-bira-novih-12-akademika/2442800/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: