16 Aprila, 2024

Prijava

Glavni grad BiH među pet najzagađenijih na svijetu

Građane glavnog grada Bosne i Hercegovine i jutros je dočekao izuzetno zagađen zrak, a Sarajevo se po ko zna koji put našlo među najzagađenijim gradovima na svijetu.

Prema podacima stranice IQAir, Sarajevo je jutros peti najzagađeniji grad na svijetu s indeksom zagađenosti od 168, a s obzirom na to da je rano jutros zrak bio i zagađeniji te smo bili na trećem mjestu, jasno je da se situacija poboljšava.

Ispred Sarajeva su se našli Beograd (169), Mumbai (169), Delhi (197), a najzagađeniji grad bio je Lahore u Pakistanu s indeksom zagađenosti od 214.

 

 

Inače, o zagađenju zraka nedavno su govorili i iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Pomoćnica kantonalnog ministra Zijada Krvavac izjavila je kako se na sastanku 23. novembra razgovaralo o kratkoročnim mjerama za smanjivanje zagađenja zraka tokom zime.

Izdvojila je dva dokumenta u kojima su sadržane dugoročne mjere za smanjivanje zagađenja do 2025., odnosno u sljedećih deset godina.

“Ono što vlada radi, odnosno ovo ministarstvo je kontinuirano provođenje strateških mjera kako bi se unaprijedio kvalitet zraka. Svi ti planovi su definisani kroz dva dokumenta. To su Kantonalni plan za zaštitu okoliša do 2025. i Zeleni akcioni plan koji je vlada prošle godine donijela i tim dokumentom su definisani jasni ciljevi za narednih deset godina, da se pokušaju smanjiti emisije do 90 posto”, izjavila je Krvavac za TVSA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: