19 Marta, 2024

Prijava

Ex-yu jela na poznatom portalu: Pogledajte ko su “predstavnici” BiH

Zemlje bivše Jugoslavije i dalje se svađaju oko toga može li burek biti s mesom i čiji je zapravo ajvar, međutim, za gurmane to i nije toliko bitno – možda se iznenadite kad krenete da vrtite “atlas ukusa” i vidite koja su najbolje ocenjena jela u našem kraju, piše Nova.rs.

Srbija
Od 59 jela koja treba probati u Srbiji, prvo mjesto, s ocjenom 4,8, dijele ajvar i zlatiborska komplet lepinja. Ajvar je predstavljen kao “tradicionalni specijalitet od paprike i patlidžana koji je jedan od najpopularnijih priloga širom Balkana i Istočne Evrope”, dok je komplet lepinja “razložena” na somun, pretop, kajmak i jaje.
Iako je hranljivo i visoko kalorično, u jelu se obično uživa za doručak i najbolje se kombinuje sa čašom jogurta ili kiselog mlijeka. Za najautentičnije iskustvo, preporučuje se da ga jedete rukama“, navedeno je. Na drugom mjestu je burek sa sirom (4,6), a slede ga sarma, krofne, pljeskavica, bijela čorba…
Hrvatska
Možda će nekima biti čudno, ali kao najbolje ocenjeno jelo u Hrvatskoj prvo izađe – burek sa sirom, mada ima istu ocjenu (4,6) kao riba na gradele – tradicionalni način spremanja sveže ribe na roštilju na hrvatskoj obali Jadrana.
Riječ gradele se odnosi na jednostavnu metalnu rešetku, ali je također dalmatinska ideologija i stil života tokom leta… Važno je da se riba savršeno ispeče, a da istovremeno ostane sočna. Tokom pripreme, riba se obično premaže grančicom ruzmarina koja je umočena u maslinovo ulje“.
S ocjenom 4,5 prati ih istarski fuži (tjestenina koja se obično služi uz juneći gulaš), slavonski i baranjski kulen, zagorski mlinci…
Bosna i Hercegovina
Burek je, očekivano, prvi i kad su u pitanju jela BiH.
“Jelo je veoma popularno na celom Balkanu, iako je u Bosni i Hercegovini kulturni značaj ove svakodnevne namirnice neuporediv i najbolje je sažet u brojnim lokalnim poslovicama koje sugerišu da ako žena može da napravi dobar burek, ima pravo na brak”, navodi se uz napomenu da “većina lokalaca tvrdi da se samo burek s mlevenim mesom može zvati burekom”. Istu ocjenu doduše imaju zeljanica i sirnica, ali i ćevapi, suvo meso, sarma i, posebno, travnički ćevapi, koji se prave od kombinacije goveđeg, telećeg, ovčijeg i jagnjećeg mesa.
Sjeverna Makedonija
Na meniju Sjeverne Makedonije ajvar je ocenjen sa 4,8, a ljutenica sa 4,5. Makedonski zelnik, “tradicionalna pita koja se može puniti raznim sastojcima kao što su sir, špinat, jaja, meso, praziluk ili kupus” dobila je preporuku s ocjenom 4,4, čuvena ohridska pastrmka je na 4,3, a “gravče na tavče” 4,1.

Slovenija
Krofne drže apsolutno prvo mjesto u slovenačkoj kuhinji po ocjeni sladokusaca s Taste Atlasa, a i u nastavku slatkiši dominiraju. Prekmurska gibanica je broj 2, tradicionalni dezert severoistočne regije Slovenije, koji u originalu ima osam slojeva – kore se filuju makom, slatkom pavlakom, mlevenim orasima i rendanim jabukama. Treća je bledska krempita, karakteristična po tome što je polovina krema od jaja zamenjena ulupanim šlagom.
Crna Gora
A kad su najbolja jela Crne Gore u pitanju, fokus je na – mezetluku. Prvi je pljevaljski sir koji, kako se navodi, karakteriše jak ukus i kremasta tekstura – “njegove jedinstvene arome su rezultat procesa sazrevanja koji se odvija u specijalno dizajniranim drvenim buradima”. Njeguška pršuta je druga, ističe se kako se soli morskom solju, zatim dimi na bukovom drvetu i suši na hladnom planinskom vazduhu. Treći je njeguški sir, punomasni tvrdi sir proizveden od ovčijeg mlijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: