19 Marta, 2024

Prijava

Ukrajinska kriza će trajati jer se mora prodati još oružja, i da se sutra potpiše mir prodaja se nastavlja!

NATO neće prestati sa naoružavanjem Ukrajine i neće je napuštati bez nekog dogovora Rusije i SAD, a ka pokušaju iznalaženja mirovnog rješenja ići će se tek kada se Amerikanci uvjere da ukrajinska vojska ne može ništa ozbiljnije da uradi na terenu.

Sukob između Ukrajine i Rusije će se vjerovatno završiti pregovorima, zbog čega, Kijev treba da dobije više naoružanja.

„Ako želimo ishod koji je prihvatljiv za Ukrajinu, najbolji način da to postignemo je da pružimo vojnu podršku Ukrajini”, istakao je Stoltenberg.

Primjećuje se da uprkos tome što se u sklopu NATO-a, a naročito u okviru vodećih zemalja Alijanse i Sjedinjenih Američkih Država, preispituje dalja svrsishodnost podrške ratnoj opciji u Ukrajini, ipak postoji inercija u krugovima NATO da se ide ka onoj staroj formulaciji da je mir jedino moguć porazom Rusije u Ukrajini.

O tome govori i  izjava Stoltenberga, iako je i njima samima u NATO-u jasno da se to neće desiti, tim prije jer se postepeno troše efektive i sposobnost ukrajinske vojske da preduzmu neke jače, ofanzivne akcije koje spominju Zelenski i njegovo okruženje u smislu rokova za, kako kažu, oslobađanje Donjecka, Luganska, pa čak i Krima. To se u poslednjih petanestak dana i moglo prepoznati u izjavama zapadnih zvaničnika, ali pojedini činovnici NATO administracije u Briselu i u samoj Alijansi smatraju da za to još nije došao trenutak i da treba dalje naoružavati Ukrajinu kako bi ona pokušala još nešto da uradi svojim ofanzivnim akcijama.

Iz tog razloga će se, ka diplomatskom rešenju sukoba ići postepeno, kada se prije svega Sjedinjene Američke Države uvjere u neučinkovitost oružanih snaga Ukrajine na terenu.

Treba imati na umu da čak i ako oružje prestane da puca i dođe do nekog primirja ili mira u Ukrajini, Zapad će činiti sve da i dalje izgrađuje što jače ukrajinske oružane snage, pripremajući se za neki novi ukrajinski rat za dvije, tri ili pet godina. Naime, vide se indicije da daljim ostankom u Ukrajini, naoružavanjem Njemačke i jačanjem istočnoevropskih zemalja, Sjedinjene Američke Države pripremaju strategiju za neki novi konvencionalni rat u Evropi.

Da li se diplomatsko rešenje u Ukrajini ne traži u ovoj fazi jer Sjedinjene Države još nisu dovoljno zaradile od ovog sukoba, jasno je da zapadni vojno-industrijski kompleks gleda da što više poveća intenzitet kupoprodaje naoružanja.

Oni će to činiti i ako mir u Ukrajini bude potpisan. Očigledno je da takva odluka još nije donijeta, na šta ukazuje i prihvatanje obuke ukrajinske vojske od strane Evropske unije, pa se vjeruje da će neki naredni period u kojem će ukrajinske oružane snage pokazati da protiv Rusije ne mogu postići rezultat, dovesti do novih strateških odluka unutar SAD, koje će biti prenete i na vodeće članice i NATO i Evropske unije.

Na zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO u Madridu Stoltenberg je istakao i da NATO saveznici „moraju biti spremni da podrže Ukrajinu na duge staze”, kao i da će povećanje ulaganja u odbranu članica biti važna tema na samitu u Vilnjusu naredne godine. Stoltenberg očekuje da saveznici povećaju odbrambene budžete jer, kako je rekao, „dva posto BDP-a za ulaganje u odbranu treba smatrati donjom, a ne gornjom budžetskom granicom”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: