19 Aprila, 2024

Prijava

Papa raspustio rukovodstvo dobrotvorne organizacije Karitas zbog maltretiranja i ponižavanja zaposlenih

Papa Franjo otpustio je kompletno rukovodstvo svetske dobrotvorne organizacije Rimokatoličke crkve Karitas internešenels (KI) nakon optužbi za maltretiranje i ponižavanje zaposlenih.

Među raspuštenim rukovodiocima je i kardinal Luis Antonio Tagle, koga mnogi smatraju kandidatom za budućeg papu i koji je nominalno bio predsjednik Karitasa, ali nije bio uključen u svakodnevne operacije, prenosi Rojters.

Odluka o raspuštanju rukovodstva objavljena je u papskom dekretu koji je objavila vatikanska služba za štampu.

U odvojenom saopštenju vatikanskog odjeljenja za razvoj, koje nadgleda KI, kaže se da su nakon superivizije, koju je izvršio eksterni menadžment i tim psiholoških stručnjaka, otkrivene slabosti i loše prakse u vođenja kompanije.

„Nisu se pojavili nikakvi dokazi o lošem finansijskom upravljanju ili seksualno neprikladnom ponašanju, ali su uočeni neki drugi problemi”, navodi se u saopštenju prenosi Tanjug.

Kako navode, uočene su nepravilnosti u upravljanju ljudskim resursima, kao i nepoštovanje procedura, koje su ozbiljno narušili timski duh i moral osoblja.

Dodaju da, iako su finansijska pitanja dobro riješena, upravljačke norme i procedure moraju biti poboljšane.

Sadašnji i bivši zaposleni posvjedočili su Rojtersu o slučajevima verbalnog zlostavljanja, favorizovanja i opšteg lošeg upravljanja ljudskim resursima koji su doveli do odlaska određenog broja osoblja.

KI ima sjedište u Vatikanu i okuplja 162 katoličke organizacije za pomoć, razvoj i socijalne usluge koje rade u više od 200 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: