19 Aprila, 2024

Prijava

Nakon što je Biden najavio imunitet za Salmana, moguć rast OPEC-ove proizvodnje nafte

Saudijska Arabija i druge države OPEC-a razmatraju mogućnost povećanja nafte nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio da će garantovati imunitet saudijskom prestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu u slučaju ubistva novinara Jamala Khashoggija.

Povećanje proizvodnje nafte za 500.000 barela dnevno razmatrat će se na OPEC-ovom sastanku zakazanom za 4. decembar. Ovo je najavljeno nakon što je OPEC nedavno, tj. prošli mjesec objavio da će smanjiti proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno. To se tumači kao načinom da se Biden primora na korištenje strateških rezervi nafte u Sjedinjenim Američkim Državama, a koje se brzo troše.

Povećanje proizvodnje nafte u zemljama OPEC-a (čije su članice Saudijska Arabija, Iran, Irak, Venecuela, Katar, Indonezija, Libija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Alžir, Nigerija, Ekvador, Gabon, Angola, Ekvatorijalna Gvineja i Kongo) doprinijelo bi smanjenju američke ovisnosti o ruskoj nafti, što je posebno značajno u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu.

Bidenova administracija je prošle sedmice saopćila da će prestolonasljedniku i premijeru Saudijske Arabije dati imunitet usljed tužbe koju je protiv njega podnijela Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz i organizacija za ljudska prava, koju je upravo Khashoggi osnovao, “Demokratija za arapski svijet sada (Democracy for the Arab World Now)”.

“Jamal je danas ponovo preminuo. State Department (Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a) dao je imunitet Mohammedu bin Salmanu. To nije bila odluka koju smo svi očekivali. Mislili smo da će možda iz SAD-a biti svjetla pravde. No, opet je novac bio na prvom mjestu”, poručila je Cengiz.

Međutim, Bidenova odluku može poništiti američki sud. Naime, bin Salman je u vrijeme kada je protiv njega podnijeta tužba bio samo prestolonasljednik, što mu prema američkom zakonodavstvu ne daje pravo na imunitet. Samo nekoliko dana prije nego što će Bidenova administracija razmatrati da li mu dati imunitet, njegov otac ga je imenovao za premijera.

Khashoggi je ubijen u oktobru 2018. u Istanbulu, piše list Financial Times.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: