29 Marta, 2024

Prijava

Razmatra se mogućnost prijenosa energije iz svemira na Zemlju

Evropska svemirska agencija planira ove sedmice odobriti trogodišnju studiju kako bi se utvrdilo da li velike solarne farme u svemiru mogu biti funkcionalne i isplative na Zemlji.

U narednih tri godine, nakon prihvatanja plana, “šefovi svemira” će istraživati kako električnu energiju bežično prenijeti iz svemira u milione domova na ljudskoj planeti.

Konačni cilj je imati gigantske satelite u orbiti, od kojih svaki može proizvesti istu količinu električne energije kao i elektrana.

Inače, riječ je o inicijativi zvanoj Solaris, koja bi usvajanjem u ESA-i, bila prva koja bi postavila tlo za praktičan plan razvoja svemirskog sistema za proizvodnju obnovljive energije.

Josef Aschbacher, koji je generalni direktor ESA-e, rekao je za BBC News da vjeruje da bi solarna energija iz svemira mogla biti od “ogromne” pomoći u rješavanju buduće nestašice energije. On je istaknuo potrebu za smanjenjem fosilnih goriva navodeći kako vjeruje u to da je moguće u svemiru proizvoditi struju za domaćinstva na Zemlji.

Sunčeva energija se može mnogo efikasnije sakupljati u svemiru jer nema ni noći ni oblaka. Ideja postoji više od 50 godina, ali je bila preteška i preskupa za implementaciju. Do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: