23 Aprila, 2024

Prijava

Njemačke kompanije strahuju od nestanka struje, raste potražnja za generatorima

Da bi se obezbijedile u slučaju nestanka struje, mnoge kompanije okreću se generatorima za hitne slučajeve. Vreme čekanja na iste je skoro godinu dana

Upozorenja da su restrikcije struje vrlo izvjesne ove zime, izazvalo je nemir u Njemačkoj. Međutim, brojne kompanije već neko vreme se pripremaju za ovaj slučaju: kod velikog proizvođača motora “Rols-rojs pauer sistems” u Fridrihšafenu na Bodenskom jezeru posao sa generatorima cvijeta.

“U prvoj polovini 2022. godine, rasprodali smo sve generatore za 2023. godinu”, rekao je agenciji dpa portparol kompanije i dodao: “Vreme čekanja na agregate je trenutno šest do 12 mjeseci.”

Šef Federalnog ureda za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK) Ralf Tisler je u intervjuu za “Velt am zontag” nedavno upozorio na mogućnost nestanaka struje ove zime.

“Rizik od nestanka struje se povećava od januara, pa pretpostavljamo da će od tada doći do prekida napajanja na određeni vremenski period”, upozorio je.

Tislerove izjave izazvale su nervozu pa su zvaničnici i elektrodistribucija pokušali da umire strahovanja javnosti. Portparolka BBK poručila je da je nestanak struje velikih razmjera “malo vjerovatan”.

“Sistem za snabdijevanje električnom energijom je projektovan sa višestrukim osiguranjima i ima brojne sigurnosne mehanizme za stabilizaciju električne mreže u slučaju prekida”, dodala je ona.

Mnoge bolnice, data centri i aerodromi očigledno ne žele da se oslone na ovo, piše “Špigl” i dodaje da se obezbjeđuju od mogućih nestanka struje pomoću dizel generatora.

Generatori razgrabljeni i prije početka ruske vojne operacije u Ukrajini

Potražnja za generatorima počela je, prema riječima portparola kompanije, još prje početka specijalne ruske vojne operacije u februaru.

“Promet se povećava u skoro svim sektorima: srednja preduzeća kao i velike korporacije žele da obezbjede protok podataka”, objasnio je portparol.

“Rols-rojs pauer sistems” ostvario je prošle godine prodaju u vrijednosti od oko 2,75 milijardi funti. Trećina te sume zarađena je u oblasti proizvodnje električne energije, koja također uključuje generatore za hitne slučajeve. Udio nastavlja da raste. Proizvođač motora nije otkrio koliko je generatora za hitne slučajeve već prodato ove godine.

Kao poslovna jedinica, “Rols-rojs pauer sistems” prodaje motore velike brzine i pogonske sisteme za proizvodnju energije za brodove, kao i teška kopnena, železnička i vojna vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: