20 Aprila, 2024

Prijava

Kriminalne mreže na Zapadnom Balkanu ključne za tržište droge u EU

Kriminalne mreže na zapadnom Balkanu postale su ključne i na regionalnom i na tržištu droge Evropske unije, navodi se u danas objavljenom izvještaju Agencije za narkotike EU. U izvještaju se predočava da je strateški i geografski položaj zemalja poput Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i tzv. Kosova, u korelaciji sa velikom potražnjom za narkoticima, posebno u Evropskoj uniji i u Turskoj, ubrzao djelovanje kriminalnih grupa.

„Neke zemlje EU se nalaze na rutama trgovaca ljudima koje prolaze kroz zapadni Balkan prije ponovnog ulaska u EU. To znači da tokovi trgovine ljudima mogu biti složeni”, navodi se u izvještaju agencije koji je dio opsežnije regionalne studije sprovedene između 2019. i 2022. godine.

Agencija je ukazala na operativno prisustvo grupa sa zapadnog Balkana u Belgiji i Holandiji, gdje su luke Antverpen i Roterdam važne za uvoz i distribuciju droge u EU, prenio je Tanjug. Nemačka, Italija, Španija, Švajcarska i Ujedinjeno Kraljevstvo također su važne destinacije za te grupe kada je riječ o tržištu kokaina, heroina i kanabisa u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: