19 Aprila, 2024

Prijava

CNN: Americi ponestaje oružja za Ukrajinu

U američkoj administraciji raste zabrinutost zbog njene nesposobnosti da nastavi snabdijevati Ukrajinu najsavremenijim sistemima i municijom tokom višemjesečnog sukoba s Rusijom, prenosi CNN.

Prema riječima trojice američkih zvaničnika koje citira CNN, neki od izazova sa kojima se SAD suočavaju u podršci Ukrajini uključuju “smanjujuće” zalihe oružja i sposobnost odbrambene industrije da se nosi sa povećanom potražnjom.

Jedan zvaničnik je rekao da postoji “ograničena količina” viška zaliha koje Vašington može poslati Kijevu.

Washington je posebno zabrinut zbog broja raspoloživih zaliha artiljerijskih granata kalibra 155 mm i raketa protivvazdušne odbrane Stinger, navodi se u izvještaju.

Osim toga, postoji zabrinutost oko proizvodnje određenog oružja kao što su projektili HARMS, GMLRS projektili zemlja-zemlja i protivtenkovski sistemi Javelin.

Međutim, izvori CNN-a tvrde da zalihe ne ugrožavaju nacionalnu sigurnost SAD, s obzirom da oružje za Ukrajinu ne dolazi iz zaliha koje Pentagon rezerviše za sopstvene nepredviđene slučajeve. Visoki zvaničnik je također rekao da su procjene o tome kako SAD “ponestaje” oružja subjektivne, jer zavisi od toga koliki je rizik Pentagon spreman prihvatiti.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, SAD i njeni zapadni saveznici pružili su Kijevu milijarde dolara vojne pomoći, a Moskva je više puta upozoravala da će isporuke oružja samo produžiti sukob.

Prema američkom ministarstvu odbrane, od početka novembra, Vašington se obavezao da će Kijevu poslati preko 1.400 Stingera, 8.500 Stingera, 142 haubice od 155 mm i do 903.000 artiljerijskih granata od 155 mm.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: