28 Marta, 2024

Prijava

Nakon istrage je sve jasno: Švedska potvrdila prisustvo eksploziva na mjestu pucanja gasovoda

Švedska služba bezbjednosti saopštila je da je uzrok eksplozija na gasovodima “Sjeverni tok” i “Sjeverni tok 2” bila sabotaža.

“Tokom intenzivnih uviđaja na mjestu eksplozije u Baltičkom moru, izvršena je obimna zaplena i područje je pažljivo dokumentovano. Istraga pokazuje da je na gasovodima izvedena gruba diverzija”

Na mjestu incidenta na “Sjevernom toku” zaplijenjeni su predmeti na kojima su pronađeni tragovi eksploziva. Napredna analiza može da donese sigurnije zaključke o incidentu, dodaju iz Švedske službe bezbjednosti.

Sumnjivi brodovi kružili oko mjesta eskplozije

 

Dva nepoznata broda duga oko 95 do 130 metara primjećena su kako plove u blizini gasovoda “Sjeverni tok 1 i 2” nekoliko dana prije eksplozije, izjavio je prošle nedelje generalni direktor platforme za analizu satelitskih snimaka “Space nou”

Brodovi su plovili u krug od nekoliko milja od mjesta curenja “Sjevernog toka 2”.

“Otkrili smo neke tamne neidentifikovane brodove, odnosno brodove značajne veličine, koji su prolazili kroz tu oblast”, rekao je tada Javornicki za američki magazin “Vajrd”.

Dodao je da su brodovi isključili sisteme signalizacije položaja, što znači da nije bilo informacija o njihovom kretanju i lokaciji, kao ni drugih opštih informacija.

“Isključili su svjetionike, što znači da nije bilo informacija o njihovom kretanju i pokušavali su da prikriju svoju lokaciju”, istakao je Džavornicki.

Curenje gasa na gasovodu Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru otkriveno je 26. septembra. Stručnjaci su odmah posumnjali na sabotažu gasovoda, a dok je Zapad uperio prst u Rusiju, ruski zvaničnici su prikupili dokaze da je sabotaža djelo američkih i britanskih službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: