28 Marta, 2024

Prijava

FT: Odnosi Ukrajine i Zapada nakon eksplozije u Poljskoj vidno uzdrmani

I pored toga što su NATO, Poljska i SAD potvrdile da je na teritoriju Poljske najvjerovatnije pao ukrajinski projektil, iz Kijeva odbacuju te navode, što je dovelo do sukoba među saveznicima, piše “FT”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je da “nema naznaka” da je riječ o “namernom napadu” Moskve, niti da Rusija priprema “ofanzivne vojne akcije protiv NATO-a”.

“Naša preliminarna analiza pokazuje da je incident vjerovatno izazvala ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane ispaljena u cilju odbrane ukrajinske teritorije od ruskih napada krstarećim raketama”, rekao je on.

Međutim, Stoltenberg je istakao da “ovo nije krivica Ukrajine”, te da je Rusija ta koja snosi odgovornost jer riječ o “direktnoj posljedici rata koji je u toku”.

On je dodao da Ukrajina ima pravo da obori one rakete koje gađaju ukrajinske gradove i kritičnu ukrajinsku infrastrukturu.

Poljski predsjednik Andžej Duda saopštio je da istraga pokazuje da se najvjerovatnije radi o projektilu ruske proizvodnje, ali da nema dokaza da je Rusija ispalila projektil.

Iz Bijele kuće su potvrdili zaključke Varšave, također poručivši da je eksplozija vjerovatno rezultat pada ukrajinske protivvazdušne rakete.

Sa druge strane, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski i pojedine zapadne države prvobitno su okrivile Kremlj za lansiranje projektila koji je ispaljen tokom najvećeg raketnog napada Moskve na Ukrajinu u poslednjih nekoliko nedelja.

Ipak, ukrajinski predsjednik je zadržao isti stav, rekavši da na Poljsku nije pala ukrajinska raketa, ali je dodao da je neophodna istraga u koju treba da bude uključen i Kijev.

Odgovarajući na komentare Zelenskog, neimenovani diplomata iz jedne članice NATO-a za “FT” je rekao da situacija postaje “smiješna”.

“Ukrajinci uništavaju naše povjerenje u njih. Ukrajinu niko ne krivi, a oni otvoreno lažu. Ovo je razornije od projektila”, poručio je diplomata.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je da su prvobitne tvrdnje o odgovornosti Moskve bile “još jedna histerična, žestoko rusofobična reakcija koja nije bila zasnovana ni na kakvim stvarnim informacijama”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: