25 Aprila, 2024

Prijava

Studija: Turšija smanjuje stres i poboljšava san

Nova studija je otkrila da konzumiranje “psihobiotičke dijete” ne samo da može da smanji stres, već može da pomogne i da se bolje spava.

Studija iz oktobra 2022. godine, koja je objavljena u “Molekularnoj psihijatriji”, uključivala je 45 odraslih između 18 i 59 godina starosti čija je ishrana sadržala malo vlakana.

Istraživači iz APC Microbiome Ireland na Univerzitetskom koledžu Kork podijelili su učesnike u dvije grupe kojima je naloženo da poštuju različite dijete – prva je prešla na ishranu koja je pratila piramidalnu šemu, dok je druga grupa zamoljena da jede “psihobiotsku dijetu” koja uključuje veliku količinu prebiotičke i fermentisane hrane.
Vodeći autor ove studije dr Džon Krajan kaže da je njegov istraživački tim skovao frazu “psihobiotička dijeta” koja se odnosi na “intervencije ciljane na mikrobiotu koje podržavaju mentalno zdravlje”.
Druga grupa je posebno upućena da se pridržava dnevnog menija koji uključuje dvije do tri porcije fermentisane hrane, kao što su kiseli kupus, kefir ili turšija, pet do osam porcija žitarica i šest do osam porcija voća i povrća koje se bogata prebiotičkim vlaknima uključujući jabuke, banane, kupus, praziluk i luk, kao i da jedu tri do četiri porcije mahunarki svake nedelje.
Rezultati su pokazali da, iako su obje grupe primijetile poboljšanje u snu, učesnici koji su jeli psihobiotičku ishranu također su doživjeli smanjenje količine i intenziteta stresa pod kojim su možda bili u to vreme.
Osim toga, nivo percipiranog stresa je išao sve manje što je učesnik više pratio psihobiotičku ishranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: