28 Marta, 2024

Prijava

Sijatrto: Naftovod Družba nije oštećen, uskoro će biti pokrenut

Naftovod Družba, koji je zatvoren nakon pada zalutalih raketa u Poljskoj, vjerovatno će ubrzo biti ponovo pokrenut jer sam naftovod nije oštećen, saopštio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u video snimku objavljenom na njegovoj Fejsbuk stranici.

Sijarto je također rekao, nakon razgovora s poljskim ministrom spoljnih poslova, da Mađarska čeka dalje informacije iz Varšave o rezultatima njihove istrage o eksploziji koja se dogodila u Poljskoj u blizini granice s Ukrajinom, prenosi Rojters.

Snabdijevanje delova istočne i centralne Evrope naftom preko cjevovoda Družba privremeno je obustavljeno u utorak, objavili su operateri tog naftovoda u Mađarskoj i Slovačkoj.

Mađarski MOL je saopštio da ga je ukrajinski partner obavijestio da je jedna ruska raketa pogodila elektranu blizu granice s Belorusijom koja snabdijeva strujom pumpnu stanicu na Družbi, što je dovelo do zastoja.

Slovački Transpetrol je također potvrdio da je protok nafte prekinut, navodeći “tehničke razloge na ukrajinskoj strani”, ali bez pominjanja raketnog udara.

„Donekle je ohrabrujuća vijest da, prema trenutnim informacijama, sam naftovod Družba nije oštećen, već samo jedan element infrastrukture koji upravlja gasovodom, a to je elektroenergetska stanica“, rekao je Sijarto, prenosi Tanjug.

Dodao je da je „popravka tog elementa očigledno lakši posao nego da je sam cjevovod bio pogođen… tako da se vjerovatno može obaviti za kratko vreme, u zavisnosti od kvarova koji se utvrde tokom tehničkog dijela posla“.

Sijarto je ponovio da Mađarska ima rezerve nafte za nekoliko mjeseci i da snabdijevanje zemlje nije ugroženo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: