25 Aprila, 2024

Prijava

“Rad” je spreman za Rad: Ima dovoljno posipnog materijala

Kao i prethodnih godina, KJKP “Rad” Sarajevo i ove godine provodi neophodne aktivnosti da, u okviru zaključenih sporazuma i ugovora, spremno dočeka zimsku sezonu, a njegova Zimska služba je zvanično počela sa radom 15. novembra.

Aktivnosti te službe traju  do 15. marta  naredne  godine, a,  u zavisnosti od potrebe, rad Zimske službe može početi prije zvaničnog termina i biti produžen nakon 15. marta

Kako je u izjavi za Fenu kazao portparol preduzeća “Rad” Mirza Ramić, u tim slučajevima ranijeg početka i produženja rada Zimske službe, o izlasku na teren sa mehanizacijom odlučuje investitor.
Prethodne zimske sezone, Zimska služba preduzeća“Rad” na raspolaganju je imala 49 vozila, a radnici na ručnom čišćenju su angažirani po potrebi i raspoređeni u smjenama po općinama.

– Zimska služba KJKP ‘Rad’ dočekuje zimsku sezonu sa postojećom mehanizacijom i tehničkom opremom. Naš pogon održavanja obavlja završne aktivnosti na pripremi vozila da bi Zimska služba bila spremna u punom kapacitetu – rekao je Ramić.

Na pitanje da li “Rad” ima specijalna vozila za čišćenje snijega i leda sa pločnika, on je istakao da to preduzeće raspolaže  dovoljnim brojem specijalnih vozila za čišćenje snijega i leda sa saobraćajnica i trotoara, odnosno drugih pješačkih prostora na kojima mehanizacija može djelovati.

– Vrlo često smo onemogućeni da djelujemo sa mehanizacijom na određenim pješačkim prostorima zbog fizičkih barijera poput stabala, visokih trotoara, žardinjera, stubova, te saobraćajnih znakova i nepropisno parkiranih vozila i  u takvim situacijama moramo angažirati radnu snagu, i za posao od 15 minuta potrebno je angažirati najmanje pet ljudi kojima će trebati minimalno sat vremena da ručno očiste i pospu pješački prostor dužine jednog kilometra– naglasio je Ramić.

Zimska služba KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo ima potpisane četverogodišnje okvirne sporazume sa četiri gradske općine  te  ugovore sa Direkcijom za ceste KS za održavanje saobraćajnica od kantonalnog značaja na području četiri gradske općine.

Također  Ramić kaže da imaju i posipnog materijala, a u posipni materijal koji koristi Zimska služba “Rad”-a spada frakcija, posipna so i kalcij-hlorid koji se koristi za mokri postupak.

– Prema informacijama iz prethodnih godina, za vrijeme trajanja zimske sezone (cca u prosjeku 110 dana), posipne soli se potroši u prosjeku oko 3.500 tona, frakcije 700 tona i kalcij-hlorida oko 60 tona. Nabavljene su potrebne količine i dodatno 30 posto, ukoliko se za to javi potreba. Prema prognozama ova zimska sezona će biti nešto ispod prosjeka kada su u pitanju padavine i temperature, ali to ne znači da neće biti niskih temperatura ili snježnih padavina – rekao je u izjavi za Fenu portparol preduzeća “Rad” Mirza Ramić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: