18 Aprila, 2024

Prijava

Prije dvije godine lansiran je PlayStation 5, najbrže prodavana konzola u historiji

Kompanija Sony prije dvije godine lansirala je konzolu PlayStation 5 koja je uprkos pandemiji najbrže prodavana konzola u historiji PlayStation brenda.

Iako je distribucija PlayStation 5 konzole kaskala zbog pandemije koronavirusa i nedostatka čipova na tržištu, ova konzola u dva izdanja, digitalnom i disk, postala je omiljena korisnicima konzola.

Sve statistike tome govore u prilog, od toga da je postavila finansijske standadde gaming industrije, podigla nivo kvaliteta igara i distribucije, ali i broja prodanih jedinica. PlayStation 5 je najbrže dostigla broj prodanih jedinica od deset miliona, najbrže prodavana je verzija PlayStationa u historiji, a najveći interes za nju zabilježen je u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu.

PlayStation 5 je na današnji dan prije dvije godine lansiran na tržište SAD-a, Kanade, Meksika, Južne Koreje, Japana, Novog Zelanda i Australije, dok je na tržišta u ostatku sveta lansiran 7 dana kasnije, odnosno 19. novembra.

Prema zvaničnim podacima do sada ovu konzolu koristi 25 miliona korisnika, a plan Sonyja je da do marta 2024. godine u prodaji bude 30 miliona konzola.

Osim statistike PlayStation 5 je daleko iznad svog prethodnika, kako hardverski tako i sa stabilnošću softvera, a unaprijeđen je i do danas jedinstvenim DualSense kontrolerima.

U 24 mjeseca pod potpisom PlayStationa su izbačeno 17 igara, a recenzije nekih od njih ste imali priliku čitati i na portalu Klix.ba, a uzimajući u obzir novu DualSense tehnologiju, 350 igara je iskoristilo mogućnosti haptičkih dugmića, vibracija i drugih prednosti ovog uređaja.

U narednih nekoliko mjeseci očekuje nas još dosta naslova, a uskoro ćete imati priliku čitati i recenziju najnovijeg izdanja God Of War Ragnarok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: