22 Maja, 2024

Prijava

Kremlj: Hoće li se Poljska izviniti?

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova upitala je da li će se poljske vlasti izviniti za antirusku histeriju koja je uslijedila nakon pada rakete na teritoriju Poljske.

„Predsjednik Poljske rekao je da je pad rakete ‘nesretan slučaj’. Još jučer smo slušali histeriju poljskih zvaničnika i političara. Hoće li se izviniti poljske institucije koje su sebi dozvolile antiruske ispade i koje su u ponoć pozvale ambasadora Rusije u Varšavi Sergeja Andrejeva?“, napisala je Zaharova na Telegramu, prenio je Sputnjik.

Poljski mediji su 15. novembra uveče saopštili da su dvije rakete pale na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom. U incidentu su poginule dve osobe. Nakon toga je noću 16. novembra u Ministarstvo spoljnih poslova Poljske hitno pozvan ruski ambasador u Varšavi Sergej Andrejev. Kako je saopšteno, ruskog ambasadora je primio poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau i tom prilikom je „obavljen veoma kratak razgovor“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je izjavio da su zvaničnici niza zapadnih zemalja, uključujući Poljsku, histerično reagovali na incident sa raketom bez pravih informacija o događaju, istakavši da je riječ o još jednoj pomahnitaloj rusofobičnoj reakciji.

Predsjednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas da postoji velika vjerovatnoća da je raketa koja je pala na teritoriju Poljske pripadala snagama PVO Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: