25 Aprila, 2024

Prijava

Hoće li NATO implementirati član 4 ili 5 Povelje

Ako se zaista utvrdi da su ruske rakete ispaljene na Poljsku, članicu Alijanse, što Rusija negira, pitanje je kako će se postaviti NATO.

Većina analitičara koji su do sada komentarisali ovaj događaj slažu se da će odluka zavisiti od toga koja će se od dve verzije primeniti – član 4. ili član 5. Povelje Alijanse.

Član 5 kaže: „Ako je saveznik u NATO-u žrtva oružanog napada, svaka druga članica alijanse će ovaj čin nasilja smatrati oružanim napadom na sve članice i poduzet će mjere koje smatra potrebnim da pomognu napadnutom savezniku. .”

Ako bi se koristio taj članak, to bi gotovo neizbježno značilo neku vrstu vojnog udara na Rusiju. Međutim, uprkos spominjanju člana 5, čini se da se među analitičarima pojavljuje grubi konsenzus da je mnogo vjerovatnije pozivanje na član 4.

Prema zvaničnim dokumentima NATO-a, član 4 znači da će se “strane međusobno konsultovati” ako se odluči da je ugrožen njihov “teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili sigurnost”. Jasno, čini se da uključuje daleko manji rizik od značajne eskalacije i širenja sukoba, čega se svi plaše nakon takvog događaja.

Ukrajina i baltičke zemlje traže aktiviranje člana 5. Članice NATO-a oštro su reagovale na događaje u Poljskoj, navodeći da će u konsultaciji sa svojim saveznicima “braniti svaki pedalj teritorije NATO alijanse”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je prije neki dan da je odgovornost Alijanse da spriječi da se sukob prelije iz Ukrajine. Čeka se stav o ovom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: