28 Marta, 2024

Prijava

Kako je kralj kriptovaluta Sam Bankman-Fried u jednom danu izgubio skoro 16 milijardi dolara

Poznat i kao SBF, Sam Bankman-Fried je bio 30-godišnji multimilijarder koji je osnovao profitabilnu mjenjačnicu kriptovaluta FTX, a onda je u samo nekoliko dana izgubio sve bogatstvo.

 

Sam Bankman-Fried je nekada bio poznat kao kralj kriptovaluta, a njegova FTX mjenjačnica kriptovaluta ga je učinila milijarderom i stavila na sam vrh tržišta. I naizgled preko noći, sve se srušilo, zajedno s njegovom neto vrijednošću.

Bankman-Fried potiče iz porodice jevrejskih akademika iz više srednje klase. Započevši svoju karijeru SBF je otvorio trgovačku firmu Alameda Research i ubrzo se upustio u igru ​​kriptovaluta. Krajem 2018. Bankman-Fried je otvorio FTX berzu kriptovaluta.

Sa sjedištem na Bahamima, FTX je stekla reputaciju kao jedna od najstabilnijih i najpouzdanijih berzi u svijetu kriptovaluta.

Na svom položaju, SBF je iskoristio svoju imovinu za ono što je opisao kao djelotvoran altruizam, spašavajući posrnule firme za digitalnu imovinu i donirajući svoj novac, uključujući i finansiranje demokrata u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na svom vrhuncu, SBF-ove kripto investicije i poslovne aktivnosti pokazale su se nevjerovatno profitabilnim. Procjene su stavile SBF-ovu neto vrijednost na 26 milijardi dolara na njegovu vrhuncu, iako je u oktobru prosječno iznosio 10-16 milijardi dolara.

Uprkos tome, SBF je izbegavao većinu materijalnih zadovoljstava povezanih sa bogatašima, imajući malo fizičkih materijalnih dobara kao što su luksuzni automobili, odjeća ili nakit.

Ali sve se promijenilo u novembru kada se FTX srušio.

To se dogodilo 8. novembra kada je Binance, najveća svjetska berza kriptovaluta, objavila da će pokušati kupiti FTX, koji je doživio krizu likvidnosti nakon što je firma prodala svoje udjele u FTX tokenu FTT, potpuno srušivši vrijednost tokena. Do 9. novembra, Binance se povukao.

Na kraju svega, SBF je izgubio status milijardera. SBF je napravio novi rekord za Bloomberg Billionaires Index, koji kaže da je njegova neto vrijednost pala za 94 posto u samo jednom danu na samo 991 milion dolara, iako trenutne procjene govore da nema nikakvog materijalnog bogatstva i da je neto vrijednost daleko bliža do 0.

Podnio je ostavku na mjesto izvršnog direktora FTX-a, koji je od tada proglasio bankrot.

Trenutno, SBF živi u svojoj kući na Bahamima, uprkos tvrdnjama FlightRadar24 da je Bankman-Fried pobjegao u Argentinu. Bahamske vlasti trenutno prate SBF i druge rukovodioce iz FTX-a. Međutim, fintech novinska kuća Cointelegraph tvrdi da Bankman-Fried možda pokušava pobjeći u Dubai.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: