29 Marta, 2024

Prijava

Konferencija PR, Media & Sport Days Mostariensis: Novi pomaci u svijetu integriranih komunikacija

Sedme godine zaredom Studij odnosa s javnošću i Studij novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru organizatori su Međunarodne znanstveno-stručne konferencije PR, Media & Sport Days Mostariensis kojoj je u ovogodišnjemu izdanju usredotočenje bilo na konvergenciji sporta, odnosima s javnošću i medijima u svijetu integriranih komunikacija.

Tijekom Konferencije više od četrdeset izlaganja i tri panela domaći i strani izlagači u tri dana izložili su svoja razmišljanja, teze i zaključke za koje se nadaju da će pridonijeti daljnjemu razvitku simbioze sporta, odnosa s javnošću i medija.

Ovogodišnji suorganizatori Konferencije bili su Fakultet za audiovizualne medije i kreativne tehnologije sa Sveučilišta primijenjenih znanosti Inland iz Norveške, Fakultet organizacionih nauka iz Beograda i Sveučilište Sjever iz Republike Hrvatske.

Rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Zoran Tomić, prilikom svečanoga otvaranja Konferencije izjavio je: “Konferencija PR, Media i Sport Days Mostariensis nastala je zbog studenata. Oni su bili fokus našega angažiranja i djelovanja”.

Konferencija je započeta Studentskom sekcijom, sastavljenom od devet timova iz Mostara, Zagreba, Beograda, Osijeka, Dubrovnika i Koprivnice, a nagrada za najbolje izlaganje dodijeljena je studentima Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku Bruni Bilić, Ivi Oberan i Anđeli Violić za temu PR u judu.

U sklopu prvoga dana Konferencije održan je PR panel s nazivom Konvergencija medija i odnosa s javnošću – tehnologija, sadržaj i komunikacija, nakon čega su u PR sekciji uslijedila izlaganja autora o mnogobrojnim temama, dok je tijekom drugoga dana Konferencije središnja tema bila mediji.

U sekciji Mediji održan je panel Konvergencija medija u praksi na kojemu su sudjelovali poznati novinarski djelatnici i medijski stručnjaci iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nakon čega su svoja izlaganja imali i stručnjaci s područja odnosa s javnošću i novinarstva, a neke od tema bile su Utjecaj i značaj konvergencije medija na promociju i popularizaciju sportskih sadržaja, Novi oblici videoizražavanja – Vodcast, Komparativna analiza konvergencije javnih radijskih servisa u BiH i Hrvatskoj i druge. Treći, posljednji dan i tema Sport otvoreni su panelom Kome pripada nogomet? nakon čega su, također, uslijedila izlaganja sudionika ovogodišnje Konferencije, a teme su bile o sportu.

U sklopu Konferencije Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Studij odnosa s javnošću dodijelili su posebna priznanja tvrtkama koje su iznimno pridonijele razvoju studenata svojim programima studentskih praksa i praktičnih nastava. Priznanja su primili: ELITE Media, Vlada HNŽ/K, HT ERONET, Studentski Centar Mostar, FEAL d.o.o., Sveučilišna klinička bolnica Mostar, DEGORDIAN, HŠK Zrinjski, Ured za odnose s javnošću/SUM, Grad Mostar, Hrvatska pošta d.o.o Mostar te Meggle.

Također na marginama Konferencije dodijeljene su plakete za doprinos razvoju odnosa s javnošću, medija i integrirane komunikacije u jugoistočnoj Europi prof. dr. sc. Sanji Bijakšić sa SUM-a i Dejanu Jazviću, glavnomu i odgovornomu uredniku Federalne novinske agencije, vodeće novinske agencije u Bosni i Hercegovini.

Zaključke sedme međunarodne konferencije, njih osam, iznio je dr. sc. Marijan Primorac, doc., predsjednik Organizacijskoga odbora:

1. Razvitak komunikacijske tehnologije kontinuirano stvara osnovu za sve više razina konvergencije, što utječe na promjene komunikacijskih obrazaca, učenja, poslovanja, informiranja, stvaranja i uporabe kolektivnoga znanja.

2. Konvergencija medijskoga krajolika kreira novu komunikacijsku paradigmu za praktičare odnosa s javnošću. Zato je sada više nego ikada potrebno stjecati nova znanja i poštovati općeprihvaćena etička načela struke, koja su zbog broja i anonimnosti komunikatora u javnome prostoru često pred velikim ispitom.

3. Korištenjem novih pristupa temeljenih na umjetnoj inteligenciji unutar programa odnosa s javnošću komunikacijski stručnjaci mogu više vremena iskoristiti za kreativne zadatke i istraživanja.

4. Konvergirane redakcije postale su sastavni dio svakoga medija. Novinari danas trebaju raditi više poslova od jednom što dovodi u pitanje kvalitetu sadržaja i vjerodostojnost informacija. Urednici i vlasnici medija trebaju imati više razumijevanja prema novinarima ako žele zadržati visoke standarde novinarstva.

5. Nepoštivanje etičkih standarda novinarstva, plasiranje lažnih vijesti i širenje moralne panike dovodi do pada povjerenja u medije. Novinari trebaju svojim radom predstaviti istinske vrijednosti novinarstva kako bi se učinkovito nosili s izazovima vremena i okružja.

6. Razvoj tehnologija otvorio je nove mogućnosti i donio brojne promjene, prije svega nastanak novih oblika videoizražavanja i televizijskih žanrova. Promijenila se i medijska publika koja traži VIDEO. VODCAST kao novi oblik videoizražavanja bilježi rast popularnosti i može se reći da započinje VODCAST ERA.

7. Konvergencija implicira sve veću ulogu medija u samome upravljanju procesima u sportu, prije svega sportskim natjecanjima i manifestacijama.

8. Komunikacijska kompetencija u kontekstu konvergencije i odnosa s medijima omogućava sportskim kolektivima da generiraju pozitivno izlaganje u javnosti, povećaju zainteresiranost i osiguraju veću kvalitetu konzumacije sportskih sadržaja i događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: