1 Juna, 2023

Prijava

Hrvatski ministar vanjskih poslova: Sve države zapadnog Balkana trebaju uvesti sankcije Rusiji

Sve države članice zapadnog Balkana trebaju uskladiti svoje vanjske politike sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a i uvesti sankcije Rusiji, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Očekujemo od svih zemalja zapadnog Balkana da usklade svoje vanjske politike s onom Europske unije i uvedu sankcije Rusiji”, izjavio je Grlić Radman po dolasku na sastanak šefova diplomacija držaa članica EU-a.

Od zemalja zapadnog Balkana, jedino Srbija nije uvela sankcije Rusiji i odbija se uskladiti s vanjskom politikom EU-a, javlja Hina.

Na dnevnom redu ministarskog sastanka je rasprava o ruskoj agresiji na Ukrajinu, o zapadnom Balkanu, stanju u regiji Velikih jezera te pitanje sankcija Iranu zbog gušenja prosvjeda u toj zemlji.

Grlić Radman je, govoreći o Bosni i Hercegovini, rekao da se od čelnika te zemlje očekuje da brzo formiraju vlast na svim razinama, preuzmu odgovornost za rad na ustavnim i izbornim reformama te svim drugim reformama kako bi zemlja do kraja godine dobila kandidatski status.

“Hrvatska u potpunosti podržava da se BiH dodijeli status zemlje kandidatkinje”, rekao je Grlić Radman.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je prije početka sastanka da je na Ukrajini da odluči kad je vrijeme za ulazak u mirovne pregovore s Rusijom.

“Ukrajina će o tome odlučiti, a naša je dužnost da ih podržimo”, rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti