29 Marta, 2024

Prijava

8 kineskih običaja

Kao najmnogoljudnija zemlja na svijetu, Kina je puna  običaja i rituala koji se razlikuju od regije do regije. Međutim, njihova kultura življenja i tradicija općenito sadrže pravila ponašanja koja biste trebali znati ako ikada planirate otići tamo. Izdvajamo zanimljive kineske običaje koji bi vas mogli iznenaditi, fascinirati i šokirati.

1.Običaji pozdravljanja

Pozdravljanje u Kini je formalnost u kojoj se uvijek prvi pozdravljaju najstariji ljudi. Kinezi vole da im se obraćaju počasnom titulom i prezimenom, a rukovanje je najčešći način pozdravljanja sa strancima. Uvjerite se da stisak nije previše čvrst. Kinezi imaju odličan smisao za humor upravo zato što vole da se šale na račun sebe, posebno ako su u dobrim odnosima sa sagovornikom. Zato budite spremni da se nasmejete sami sebi kada se ukaže prava prilika.

2. Prihvatiti kompliment ili ne?

Možda su vas učili da je pristojno reći hvala kada vam neko da kompliment. Međutim, u Kini očekuju da će komplimenti biti odbijeni, posebno na samom početku poznanstva. Za njih je prihvatanje i zahvaljivanje na komplimentu znak ljudske sujete.

3. Maniri domaćina i gosta

Kada vas Kinezi žele ugostiti, radije preferiraju izlazak na neko javno mjesto poput restorana (pogotovo kada su u pitanju stranci). Imajte na umu da iako je Europljanima ostavljanje napojnice sasvim uobičajena praksa, u Kini se to smatra uvredljivim.

Ukoliko vas Kinezi ipak pozovu u svoj dom, smatrajte to posebnom čašću. Nemojte kasniti, izujte obuću prije ulaska u njihov dom i donesite mali poklon domaćici, ali nemojte ostati iznenađeni ukoliko vaš poklon prvih par puta bude odbijen.

Bez obzira bili u restoranu ili u domu Kineza, kao gost svakako pričekajte da vam domaćin pokaže gdje ćete sjesti (najčešće je to mjesto nasuprot vratima). Znajte da domaćin prvi počinje jesti i prvi započinje s nazdravljanjem.

4. Običaj za vrijeme obroka

Kada sudjelujete u ritualu kineskog obroka, običaj je probati sve što vam se ponudi. Međutim, nekulturnim se smatra uzeti posljednji komad poslužene hrane jer time poručujete domaćinu kako nečega nije bilo dovoljno.

Naučite se služiti štapićima i nikada ih nemojte imati u rukama kada gestikulirate, govorite ili pijete. Također, nikada nemojte štapiće za jelo ostaviti okomito zabodene u hranu (posebno u rižu) jer to podsjeća na kineski ritual prinošenja žrtve mrtvima.

Dobro se najedite i dajte svom želucu oduška jer u Kini je podrigivanje dobrodošlo. Podrigivanje se smatra znakom izražavanja zadovoljstva pojedenom hranom i predstavlja kompliment kuharu.

5. Tradicija ispijanja čaja

Svakodnevni život Kineza nezamisliv je bez šoljice dobrog čaja te je običaj njime počastiti i goste. U različitim pokrajinama postoje različiti načini pripreme čaja, stoga ne čudi da su i obredi kod ispijanja čaja različiti.

Tako na primjer u Pekingu, kada domaćin donosi čaj, kulturno je da gost ustane i objema rukama prihvati šolju. U pokrajinama Guangdong i Guanxi, običaj je da gost nakon što primi šoljicu čaja, prstima desne ruke tri puta udariti u stol u znak zahvalnosti. U pokrajini Hunan, gostu u čast, domaćin stavlja razne dodatke u čaj kao što su sol, đumbir, pečena soja i sezam. Od gosta se očekuje, nakon što polako okrečući šoljicu ispije čaj, da pojede dodatak čaju. A u nekim pak pokrajinama vrijedi pravilo, ukoliko želite još ostvite malo čaja na dnu šoljice. Čim to primjeti, domaćin će vam odmah nadoliti još čaja. Ukoliko šolju ostavite praznu do dna, domaćinu će to biti znak da gosti ne žele više.

6. Pljuvanje u javnosti

Nije nikakvo iznenađenje vidjeti Kineza koji glasno pljuje na javnom mjestu. Iako se ovaj običaj pokušava promjeniti ili barem smanjiti, Kinezi i dalje to ne smatraju nepristojnim. Pljuvanje je sasvim normalno dok hodate ulicom, u javnom prijevoznom sredstvu ili nekom drugom zatvorenom prostoru.

7. Običaj fotografiranja sa strancima

Biti stranac u Kini može biti jedinstveno iskustvo za vas. Kinezi će vas često zaustavljati i diviti se vašem tenu, boji i obliku očiju. Može se desiti da vas grupa Kineza zamoli da im pozirate i da se kasnije i slikaju s vama kako bi svima ostalo u lijepom sjećanju. Naoružajte se strpljenjem jer slikanje ponekad može potrajati, posebno ako ste uhvaćeni na javnim mjestima.

8. Običaj drijemanja na ulici

Kratko drijemanje i drijemanje na ulici prilično je uobičajeno u Kini. Tako ćete često vidjeti ljude kako spavaju u autobusu, vozu, na nekom nekonvencionalnom mjestu na ulici. Ova vrlo poznata aktivnost u Kini je toliko popularna da postoji web stranica (Sleeping Chinese) posvećena fotografiranju navika spavanja na neobičnim mjestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: