28 Marta, 2024

Prijava

Almedina Kurtić – Zametica: Da li da se probudimo ili ostanemo u ovoj krizi kulture?

Piše : Almedina Kurtić – Zametica

Danas je primjetljiva tzv. instant generacija, kako u okruženju, tako i u školama. Nažalost, nedostatak traženja znanja, istraživanja o različitim temama, kao i čitanja je sveprisutno u kulturi i društvu. Mnogo je mladih koji nisu upoznati s nekim od klasičnih djela poput “Dnevnik Ane Frank”, “Rat i Mir”, ili “Don Kihot” (Don Quixote), ali upravo to je razlog da našoj državi treba mnogo više naučnika, pjesnika, umjetnika, i sl. Svakako da je lakše pročitati članak te kreirati svoje mišljenje na osnovu istog, a krajnji ishod je mnogo tzv. površinskog znanja o svemu, i malo dubinskog znanja o nečemu određenom. Postavlja se pitanje da li je to do nas, ili je neko drugi krivac? Ono što je jasno jeste da ovoj državi trebaju generacije koje nisu odgojene na osnovu raznih podjela čiji je cilj rušenje međuljudskog odnosa. Nažalost, postoje i generacije koje prihvataju takvu retoriku, ali upravo iz tog razloga potrebno je da se osvijestimo i krenemo naprijed kao društvo.

Mišljenja sam da čovjek treba da poznaje svoj jezik, kulturu, kao i pismo, ali isto tako da poštuje drugi jezik, kulturu, kao i pismo. Smatram da učitelji i profesori nose ogromnu odgovornost, kako prema sebi i svom znanju tako i prema generacijama koje dolaze. Brzina je sastavni dio života današnjice, i promjene su neophodne, kako u životu, tako smatram i u školama. Bojim se da je ponekad to ono što nedostaje našim naraštajima.

Vrijeme je da krenemo nesebično davati sebe da vratimo naš kulturni život, našu prepoznatljivost u svijetu naučnika, pjesnika, umjetnika, i drugih.

Do nas je da li da se probudimo ili ostanemo u ovoj krizi kulture.

“U svakom od nas, kriza kulture, bili svjesni toga ili ne, kriza je vlastite duše.” – Georg Simmel

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: