29 Marta, 2024

Prijava

Republikanci vode u borbi za Senat

Na osnovu do sad izbrojanih glasova na izborima za američki Kongres, republikanci su u blagoj prednosti u odnosu na demokrate u trci za Senat sa osvojenih 49 naspram 48 mjesta, dok je prednost republikanaca u trci za kontrolu Predstavničkog doma nešto veća – 209 osvojenih mjesta naspram 191.

U trci za kontrolu nad Senatom presuditi će rezultati izbora u tri savezne države – Georgiji, Nevadi i Arizoni, navodi CNN.

Dosadašnji senator iz savezne države Georgije demokrata Rafael Vornok i republikanski kandidat Heršel Voker odmjeriće snage u drugom krugu izbora za Senat 6. decembra jer nijedan nije dobio potrebnu, zakonom predviđenu većinu u prvom krugu.

Da li će Džordžija po drugi put zaredom biti presudna za kontrolu demokrata u Senatu zavisiti će od ishoda izbora u drugim državama, naročito u Arizoni i Nevadi na kojim republikanci pokušavaju da izbace iz trke svoje protivkandidate iz redova Demokratske stranke, prenio je AP.

U međuvremenu, objavljeno je da je republikanski senator Ron Džonson porazio demokratu Mandelu Barnsa i sačuvao još jedno mjesto u Senatu u rukama republikanaca, dok je ujedno spriječio Barnsa da uđe u istoriju kao prvi crni senator države Viskonsin, prenio je Glas Amerike.

Po postojećem sazivu Predstavničkog doma demokrate imaju tanku većinu (222 prema 213) i gotovo je sigurno da će je posle ovih izbora izgubiti, navodi BBC. Izborne komisije širom SAD još verifikuju glasove i, baš kao što se to dogodilo na prošlim izborima 2020. godine, na konačne rezultate može se čekati danima ili sedmicama, dodaje britanski javni servis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: