25 Aprila, 2024

Prijava

Nama je još i dobro: Kebab u Frankfurtu košta 10 eura

U Njemačkoj su građani već duže suočeni sa stalnim poskupljenjima, a sada je poskupio i jedan od njihovih najomiljenijih specijaliteta brze hrane – Dener Kebab.

Jedan restoran brze hrane u Frankfurtu na Majni prvi je podigao cijenu „Denera” na deset evra, čime je dostignuta do sada rekordna cijena.

„Nažalost prinuđeni smo da povećamo cijene naših proizvoda. Uslovi na tržištu mesa i sirovina su se posljednjih mjeseci značajno zaoštrili. Kako bi našim klijentima mogli i dalje ponuditi ukusan ‘Doner’ moramo prilagoditi naše cijene”, poručio je mušterijama porukom na izlogu vlasnik „Ton Bul Gril i Kebab hausa”.

Vlasnik Ugor Jumasakbas rekao je njemačkim medijima da se ne radi o pravljenju dobiti, već o egzistenciji, javlja Tanjug.

Ističe da je sve poskupio – gas, meso, brašno, povrće.

On je 2013. otvorio svoj restoran u centru Frankfurta nudeći još tada „Doner” za pet eura.

Za vreme pandemije su cijene već jednom porasle, ali tada nije prenosio dodatne troškove na mušterije.

„U pandemiji je kilogram mesa već poskupio za 2,20 evra, a sada, sa novom krizom, dodatno. I troškovi energije su značajno porasli, a naše peći moraju dnevno 13 sati raditi na 400 stepeni”, objasnio je on.

Prvo veće poskupljenje „Donera” u Nemačkoj zabilježeno je u aprilu kada je predsjednik Udruženja proizvođača ovog specijaliteta Girsel Ilber rekao da bi „Doner” trebalo da košta 7,30 evra.

Međutim, tada je većina „Doner” imbisa ostala na cijeni od pet do šest eura.

Inače u Berlinu je „Doner” koštao dugo 3,50 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: