28 Marta, 2024

Prijava

Danas se donosi važna odluka, Biden i Trump na ispitu popularnosti

Na današnjim izborima Amerikanci biraju kongresmene, senatore i guvernere, ali i izražavaju mišljenje o bivšem i sadašnjem predsjedniku

Ni Bidenovo ni Trumpovo ime ne nalazi se na glasačkim listićima, ali kad Amerikanci danas budu izašli na birališta, reći će šta misle i o sadašnjem i o bivšem šefu Bijele kuće.

U Americi se bira novi saziv Kongresa i vlasti u brojnim saveznim državama, ali je danas i „referendum” o Joe Bidenu i Donaldu Trampu. Izbori za Kapitol, koji se održavaju na sredini predsjednikovog mandata, po pravilu su prilika da birači posredno kažu šta misle i o radu prvog čovjeka vlade.

Ove godine su takozvani međuizbori prilika i za to da se birači indirektno izjasne i o tome da li nekadašnji američki lider treba ponovo da se kandiduje. U rezultatima ovih izbora mnogi će tražiti i naznaku o tome kako će Biden i Trump proći ako 2024. ponovo odmjere snage u trci za Zapadno krilo.

Bira se svih 435 kongresmena u Predstavničkom domu i 35 od sto senatora (izbori za Kapitol se održavaju svake dvije godine, s tim što se uvijek bira cijeli saziv donjeg doma i oko trećina mjesta u gornjem domu). Republikanci i demokrate se nadmeću i za guvernerska mjesta u 36 saveznih država.

Očekuje se da će Demokratska stranka izgubiti većinu u Kongresu, između ostalog i zbog nepopularnosti šefa države (podržava ga oko 40 posto građana). Ukoliko liberali pretrpe ogromne gubitke, mogli bi da okrive izvršnu granu vlasti i pritisnu Bidena da zbog godina ne traži još jedan mandat, već da podrži drugog demokratu. Ovog mjeseca šef administracije puni 80 godina i najstariji je predsjednik u istoriji Amerike, dok je njegov prethodnik četiri godine mlađi.

Iako se predviđa da će republikanci zavladati u Kapitolu, za Trumpa je važno da vidi koliko će dobro proći republikanci koje je on lično podržao. Što Trumpovi kandidati budu uspješniji, to će bivši predsjednik imati veći podsticaj da što prije objavi kandidaturu.

Iako je više puta nagovijestio da će se pojaviti na izborima 2024, još to nije i zvanično saopštio. Trump je bio angažovan u kampanji pojedinih konzervativaca koji se nadmeću s demokratama za mjesta kongresmena, senatora i guvernera. Ti mitinzi su bili prilika i za njega da ispita koliko ga birači i dalje žele na političkoj sceni. Prema istraživanjima javnog mjnjenja, više od 60 posto glasača Republikanske stranke vjeruje da Trump treba ponovo da se bori za mjesto predsjednika.

S republikanskom većinom u Kapitolu, Bidenu će biti daleko teže da vlada. Republikanci neće odobravati socijalne i ekonomske programe izvršne grane vlasti, a natuknuli su da bi mogli da uskrate i pomoć za Ukrajinu.

Trump će sigurno ovog mjeseca izaći u javnost s tom velikom viješću, piše „Forbs”. Prema informativnom sajtu „Aksios”, bivši predsjednik nastoji da iskoristi „euforiju” koja će vladati povodom očekivanog republikanskog trijumfa pa će objaviti kandidaturu već narednog ponedeljka.

Protiv nekadašnjeg američkog lidera vodi se više istraga. Njujorško tužilaštvo ga je nedavno tužilo zbog malverzacija u porodičnoj kompaniji. Odmah posle ovih izbora treba očekivati da će i savezno tužilaštvo podignuti optužnicu protiv Trampa zbog odnošenja povjerljivih dokumenata iz Bele kuće ili podsticanja na nasilje 6. januara, saznaje portal „Hil”.

CNN dodaje da Ministarstvo pravde razmišlja da uposli nezavisne istražitelje da ne bi ispalo da vlada goni Trampa iz političkih razloga.

Bidenov prethodnik je izjavio da ga optužnice neće spriječiti da se kandiduje i da bi još mogle i da mu pomognu da svoju bazu još čvršće veže za sebe. Kako je republikanski konsultant Brendan Bak ocijenio za NBC, čak i da „Trump bude iza brave, to ga ne bi spriječilo da dobije republikansku nominaciju”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: