29 Januara, 2023

Prijava

Svjetska banka isplatila Ukrajini dodatnih 500 miliona dolara za održavanje državnih usluga

Svjetska banka saopštila je danas da je isplatila dodatnih 500 miliona dolara kako bi pomogla Ukrajini da ispuni hitne potrebe za potrošnjom, koje su nastale zbog rata koji je u toku.

Kako se navodi, finansiranje od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, glavnog ogranka banke, podržano je sa 500 miliona dolara garancija zajma iz Velike Britanije koje je objavljeno 30. septembra.

„Ruska invazija nastavlja da izaziva masovno uništavanje infrastrukture Ukrajine – uključujući vodovodne, kanalizacione i električne mreže, baš kada se približava zima, dodatno ugrožavajući ukrajinski narod”, saopštio je predsjednik Svetske banke Dejvid Malpas. Novi dio finansiranja, danas isplaćen, biće iskorišten za održavanje državnih usluga, preneo je Tanjug.

„Čvrsto podržavamo ukrajinski narod dok se suočava sa ovom krizom bez premca”, navodi se u saopštenju.

Svjetska banka je mobilisala ukupno 13 milijardi dolara za hitno finansiranje za Ukrajinu, od čega je 11,4 milijarde dolara u potpunosti isplaćeno.

U izvještaju koji su u septembru objavili Svjetska banka, Evropska komisija i vlada u Kijevu, navodi se da je ruski napad prouzrokovao preko 97 milijardi dolara direktne štete do 1. juna, te da bi obnova Ukrajine mogla da košta skoro 350 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti