28 Marta, 2024

Prijava

Nancy Pelosi u Zagrebu: “Uništavanje energetskih postrojenja je ratni zločin”

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je danas u Zagrebu da je Krim Ukrajina, da će Sjedinjene Države ostati uz Kijev dok ne dobije rat i pozvala Hrvatsku da svojim, kako je navela, iskustvima pomogne Ukrajini uvjerena da će im ta pomoć dobro doći. Pelosi je u obraćanju na samitu Prve krimske platforme pohvalila govore predsjednika hrvatskog sabora Gordana Jandroković i premijera Andreja Plenkovića i zahvalila na pozivu da učestvuje u ovom skupu.

„Krim je Ukrajina. Neki od nas su sinoć mogli direktno da vide šta se događa u Ukrajini. Rusija krši ljudska prava u Ukrajini. Ovo je napad na samu demokratiju. Ničim izazvani napadi, brutalni napadi, progonstva. To je kampanja za strah, vojnici ubijaju ljude na putevima, ubijaju civile, Putin napada energetska postrojenja kako bi Ukrajinci ostali bez struje, govorimo o silovanjima, otmicama djece, to nije humano ponašanje. Uništavanje energetskih postrojenja je ratni zločin…”, rekla je Pelosi.

Poručila je da su svi prisutni na samitu uz Ukrajinu i da osuđuju aneksiju Krima, kao i da će biti uz Kijev sve dok ne dobije ovaj rat.

„Izuzetno je važno da ostanu čvrste sankcije protiv Rusije, da se obustave uobičajeni trgovinski odnosi. To je važno… Na kocki je ovdje sama demokratija. Bore se za sve nas, za našu demokratiju”, rekla je Pelosi i ponovila riječi američkog predsjednika da će Amerika uz Ukrajinu ostati do kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: