29 Marta, 2024

Prijava

Meloni: Ja sam premijer, a ne premijerka

Đorđa Meloni, prva žena premijer Italije, odlučila je da sebe naziva premijerom umjesto premijerkom, što je izazvalo debatu o pitanjima osnaživanja žena i političke korektnosti, prenio je Rojters.

Na italijanskom jeziku imena muškog roda imaju član „il”, dok imena ženskog roda imaju član „la”, a u prvom saopštenju iz njene kancelarije objavljenom jučer Meloni je upotrijebila izraz za muški rod, odnosno sebe nazvala premijerom.

Meloni se nalazi na čelu stranke krajnje desnice i nije poznata kao feministkinja, ona se protivi ispunjavanju ženskih kvota u odborima i parlamentu, tvrdeći da žene treba da se popnu na vrh zahvaljujući zaslugama i imenovala je samo šest žena u svom kabinetu koji ima 24 člana, navela je agencija.

Njen izbor da je nazivaju premijerom kritikovao je Usigrai, glavni sindikat državne televizije RAI, kao i Laura Boldrini, feministička poslanica lijevog centra i bivša predsjednica Donjeg doma parlamenta koja je oduvijek bila poznata kao „la prezidente”, odnosno predsjednica.

Prema korporativnoj rodnoj politici RAI, ženski oblik treba da se koristi kad god postoji i zato nijedan novinar ne može biti obavezan da koristi muški rod kada govori o Đorđi Meloni, naveo je Usigrai u saopštenju.
Boldrini je povezala premijerkin jezički izbor sa nazivom njene stranke, Braća Italije (FdI).

„Prva žena premijer koristi muški rod. Da li je upotreba ženskog roda previše za lidera FdI, stranke koja već izostavlja sestre iz svog imena?”, zapitala se Boldrini na Tviteru, prenosi Tanjug.

Akademia dela Kruska, koja se bavi očuvanjem italijanskog jezika, navela je da je upotreba ženskog roda za položaje koje zauzimaju žene gramatički ispravan izbor.

Međutim, svako ko više voli da koristi tradicionalni muški oblik, iz ideoloških ili generacijskih razloga, ima pravo na to, rekao je njen predsjednik Klaudio Maracini italijanskoj novinskoj agenciji Adnkronos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: