29 Marta, 2024

Prijava

Lapid: Izrael uskoro postaje važan snabdjevač Evrope gasom

Izrael će u četvrtak potpisati sporazum o pomorskoj granici sa Libanom i u skoroj budućnosti postati važan snabdjevač Evrope gasom, izjavio je izraelski premijer Jair Lapid u Jerusalimu.

Potpisivanje istorijskog sporazuma, postignutog zahvaljujući posredovanju SAD, otvoriti će vrata eksploataciji gasnih polja u istočnom Sredozemlju, rekao je Lapid na današnjem sastanku sa holandskim premijerom Markom Ruteom.

Mediji najavljuju da će sporazum biti potpisan u Nakuri, gradu na jugu Libana blizu granice sa Izraelom, gdje se nalazi baza privremenih snaga UN (UNIFIL).

Vođa izraelske opozicije Benjamin Netanjahu, Lapidov rival na parlamentarnim izborima zakazanim za 1. novembar, kritikovao je sporazum sa Libanom i rekao da bi o tom dokumentu trebalo da glasa parlament ili da se stanovnici Izraela izjasne na referendumu, prenosi Beta-AFP.

Nekoliko desničarskih organizacija podnijelo je četiri peticije Vrhovnom sudu Izraela protiv sporazuma, tvrdeći, između ostalog, da je za njegovo stupanje na snagu potrebno odobrenje parlamenta. Sudije najvišeg suda u Izraelu jučer su jednoglasno odbacile te peticije, navodeći da nije potrebno zeleno svjetlo parlamenta, već jedino odobrenje vlade.

Izrael i Liban, dvije susedne zemlje koje su zvanično u ratu, objavile su posle intenzivnih indirektnih pregovora uz posredstvo SAD, da su postigle sporazum o pomorskoj granici, čime je uklonjena prepreka za eksploataciju gasnih polja.

Prema sporazumu, gasno polje Kariš u potpunosti se nalazi u izraelskim vodama. Liban će imati sva prava na eksploataciju polja Kana, čiji se dio nalazi u izraelskim vodama, zbog čega će Izrael dobijati naknadu.

Početak eksploatacije gasa u polju Kariš omogućiti će Izraelu da poveća proizvodnju gasa i njegovu isporuku gasovodom u Egipat, kao i transport brodom u Evropu.

Izrael trenutno eksploatiše polja Tamar i Levijatan u istočnom Sredozemlju, a nagovjestio je da želi skori početak proizvodnje u polju Kariš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: