1 Juna, 2023

Prijava

Dok pričaju o sankcijama i kliču “Slava Ukrajini”, Hrvatska i Slovenija u vrhu liste izvoznika u Rusiju

Šest zemalja Evropske unije je, uprkos sankcijama Brisela prema Moskvi, povećalo izvoz robe u Rusiju u julu ove godine u odnosu na isti mjesec 2021, a na vrhu liste su Hrvatska i Slovenija, piše sputnikinternational.com.

Izvoz Hrvatske u Rusiju je iznosio u julu 18,4 miliona eura, dok je izvoz Slovenije procenjen na 98 miliona eura, što je rast od 59, odnosno od 56 posto respektivno na godišnjem nivou.

Međugodišnji rast robnog izvoza u Rusiju zabilježile su i Estonija za 16 procenata, Bugarska za 10 posto, Austrija za pet i Letonija za jedan procenat.

Podaci, koje je analizirao Sputnjik, otkrivaju istovremeno da su druge zemlje EU znatno srezale obim izvoza u Rusiju – Kipar za čak 99 posto, Luksemburg za 82 posto, Francuska za 76, Švedska za 75, i Češka za 70 posto, prenio je Tanjug.

S druge strane, uvoz ruske robe je u istom periodu skočio u 16 zemalja članica EU, i to za nekoliko puta, pri čemu je Sloveniju povećala kupovinu robe iz Rusije za šest puta, Kipar za 3,4 puta, Češka za 3,1 puta, Grčku tri puta, a Italija za 2,2 puta.

Ostale zemlje čiji je uvoz iz Rusije povećan su Austrija za 12 posto, Belgija za 89 procenata, Bugarska za 95 posto, Mađarska (+77%), Nemačka (+10%), Španija (+68%), Luksemburg (+16%), Holandija (+15%) , Rumunija (+9,0%), Slovačka (+21%) i Hrvatska (+2,0%), navodi ruski medij.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti