28 Marta, 2024

Prijava

Amerika pokrenula postupke protiv kineskih državljana

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je danas da je pokrenulo niz pravnih postupaka protiv ljudi povezanih sa kineskom vladom, a po optužbama da su kršili američke zakone.

U prvom slučaju optužena su četiri kineska državljana koji su navodno pokušali da regrutuju američke profesore i ostale zvaničnike da rade kao agenti za kinesku vladu, navodi se na sajtu FBI, javlja Tanjug.

U drugom slučaju sedmorici kineskih državljana se stavlja na teret da su uznemiravali Kineze koji žive u SAD time što su pokušavali da ih vrate u domovinu.

Proces će se voditi i protiv dvojice kineskih obavještajaca koji su navodno pokušali da uz pomoć mita i špijunaže opstruiraju krivični postupak u Njujorku.

Dodaje se da je FBI podržao istrage u sva tri slučaja, u sklopu kontraobaveštajnog rada.

Na konferenciji za novinare direktor FBI Kristofer Rej rekao je da, iako tri slučaja djeluju nepovezano, „svaki od njih pokazuje da je kineska vlada spremna da prekrši međunarodne zakone u pokušaju da ispune svoje autoritativne poglede”.

„U sva tri slučaja, ali i hiljadama ostalih, utvrdili smo da kineska vlada prijeti demokratskim normama i vladavini prava, dok rade na pokušajima podrivanja američke ekonomske bezbjednosti i osnovnih ljudskih prava, uključujući i prava Amerikanca”, rekao je Rej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: