19 Aprila, 2024

Prijava

Rafting klub Tuzlak u ekoakciji ‘Za zeleni Modrac’ – Prikupljeno 190 vreća otpada

Rafting klub “Tuzlak” organizovao je ekoakciju pod nazivom “Za zeleni Modrac” kojoj su se odazvali volonteri iz partnerskih udruženja Omladinski resursni  centar, Tinejdžerski centar Teleks i omladinskog udruženja Tunel iz Poljane.

U subotu je 20 volontera ekoaktivista nakon izlaska u rejon Kamenjara kod Kiseljaka zateklo katastrofalno stanje i gomile smeća rasutog duž obale. Nakon kratkih uputa koordinatora ekoakcije, volonterima su podijeljene raznobojne vreće, te je započelo čišćenje obale i selekcionisanja smeća. Volonteri su marljivo i savjesno očistili tri kilometra obale i nakupilo se 190 vreća smeća. Najveći dio otpada činile je plastična PET ambalaža, metalne limenke i staklene flaše.

Suho vrijeme i nizak vodostaj omoćili su da se vreće sa prikupljenim smećem i utovare u kamion „Ekosirovine“ na samoj obali i odveze na reciklažu i odgovorno zbrinjavanje.

Volonteri su nakon toga duž oba postavili infotable koje svojim porukama podsjećaju i upozoravaju da vodu i prirodu treba čuvati.

Ekoakcija je podržana od Ministarstva prostornog uređenja i zaštitu okolice, operatera Eko život, te sponzora firmi Menprom, Volan, Inproz, Vitinka, Multilab, saopćeno je iz Rafting kluba Tuzlak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: