19 Aprila, 2024

Prijava

Erdogan: Putin i ja radimo na sprečavanju prehrambene krize

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da radi sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom na prevazilaženju prehrambene krize u slabo razvijenim zemljama. Erdogan je objasnio da je tokom poslednjeg razgovora sa Putinom definisao da, pored žita, slabo razvijenim ili nerazvijenim afričkim zemljama treba poslati đubrivo.

„U onim zemljama gde je velika suša, potrebno je otkloniti problem pomoću đubriva. Nadam se da ćemo to riješiti”, izjavio je Erdogan, prenose turski mediji.

Turski lider je istakao da je za poslednjih mjesec dana pet puta razgovarao sa ruskim kolegom. „U toku 20 godina, dok sam bio premijer, tako i sada za vreme predsedničkog mandata, u stalnom smo kontaktu sa svetskim liderima. Samo za poslednjih mjesec dana Putin i ja smo razgovarali pet puta. Isto toliko razgovora sam imao i sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim. Sa druge strane, imamo i telefonsku diplomatiju sa američkim predsjednikom”, istakao je Erdogan, prenosi Tanjug. U Istanbulu su 22. jula potpisani sporazumi o rješavanju problema isporuka prehrambenih proizvoda i đubriva iz Ukrajine i Rusije na svetsko tržište.

Dokumente su potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija. Moskva, međutim, ukazuje na to da dio sporazuma o izvozu ruskih prehrambenih proizvoda još ne funkcioniše.

Rok važenja sporazuma ističe 19. novembra.

Putin je početkom septembra ukazao na to da Zapad većinu ukrajinskog žita izvozi u svoje države, umjesto u zemlje Afrike, kojima je ono neophodno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: