29 Marta, 2024

Prijava

BKC TK – Projekcije, izložba i panel diskusija dio 3. ‘Dana audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti’

S ciljem promocije bh. filmskog i audio stvaralaštva 20. vijeka kao vrijednog dokumenta bosanskohercegovačke historije i njenog kulturnog naslijeđa, Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona od 25. do 27. oktobra ove godine organizira manifestaciju “Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti”.

Manifestacija počinje projekcijama filmova iz bh. kinematografije za učenike škola iz Tuzlanskog kantona, a zainteresiranim učenicima će 25. i 26. oktobra biti prikazani dugometražni igrani filmovi Hanka (1955.), Konjuh planinom (1966.), Magareće godine (1994.), te dokumentarni filmovi nastali na području Tuzle, Banovića, Lukavca i Živinica u periodu 1950. – 1971. godine.

Centralni dio manifestacije je promocija knjige i projekcija istoimenog filma „Fantom Durmitora“, koji će publika moći vidjeti 26. oktobra.  Historičar filma Daniel Rafaelić iz Zagreba, istražio je i kroz svoju knjigu predstavio pozadinu snimanja, prikazivanja i značenja filma za kinematografiju regije, ali i Evrope.

Projekcija je otvorena za sve koji žele vidjeti film premijerno prikazan 1933. godine. Sniman je u Dubrovniku, Mostaru, Sarajevu, Beogradu i Crnoj Gori, a glavnu ulogu u filmu igra Ita Rina, zvijezda predratnih njemačkih filmova.

U  BKC-u će biti postavljena izložba  fotografija sa snimanja kultnih filmova bh. kinematografije, koje su sačuvane u arhivi lista Borba, a koji ove godine obilježava vijek postojanja. Fotografije, koje su imale tek novinsku premijeru, u Tuzli oživjet će glumce, režisere, snimatelje i filmove, koji su ostavili neizbrisivi trag u filmskom naslijeđu Bosne i Hercegovine i cijele regije.

Manifestacija završava panel diskusijom „Film i filmska industrija u ulozi razvoja turizma“ koju realizuju BKC TK i Turistička zajednica TK. Na jednom mjestu će okupiti učesnike iz oblasti turizma, kulture, filma, obrazovanja, medija i drugih oblasti bliskih temi, koji će dati doprinos u određivanju smjernica i ideja koji bi ujedinili filmsku industriju i turizam u potencijalnim zajedničkim projektima.

Partneri BKC TK u organizaciji tog događaja su Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Filmski centar Sarajevo, najavljeno je iz JU BKC TK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: