6 Juna, 2023

Prijava

Putine, nećeš pobjediti!

Ruski predsednik Vladimir Putin u Ukrajini neće postići svoje ratne ciljeve, poručio je danas njemački kancelar Olaf Šolc.

Obraćajući se u Bundestagu, Šolc je rekao da će se Ukrajina uspješno odbraniti i da će je Nemačka u tome podržati oružjem, finansijski i na sve druge načine, sve dok to bude potrebno.

“Putin je vjerovao da može razjediniti Evropljane, ali je postigao suprotno”, poručio je Šolc.

Ukazao je da Putin koristi energiju i glad kao oružje, i da mu ni to nije pomoglo u borbi protiv jedinstva Evrope. Šolc je, govoreći o energetskoj krizi, kazao da je cijena energenata previsoka i da mora biti smanjenja. Preneo je da će se na Samitu EU razgovarati o tome kako smanjiti cijene struje, gasa, nafte i grijanja. Jedan od instrumenata, za smanjenje tih cijena je, kako ističe, “kočnica” za cijenu struje, koju je njemačka vlada usvojila, a koja je u skladu sa evropskim putem.

Kada je riječ o gasu ukazao je da će tu biti nešto teže, jer prijedlog Evropske komisije za uvođenje maksimalne cene nosi rizik da bi proizvođači gasa mogli po većoj cijeni da prodaju gas drugima, a ne EU. Zbog toga je, ističe, važno da se EU usaglasli sa druugim velikim potrošačima gasa kao što su Japan i Koreja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti