29 Marta, 2024

Prijava

Giaufret: Ne postoji rok koji je dan Srbiji da uvede sankcije Rusiji

Voditelj izaslanstva Europske unije (EU) u Srbiji Emanuele Giaufret kazao je kako ne postoji rok koji je dan Srbiji da uvede sankcije Rusiji, ali da to pitanje privlači pozornost u europskim prijestolnicama i Europskom parlamentu.

“Ne postoji nikakav rok koji je dan Beogradu (da uvede sankcije Rusiji), ali to pitanje privlači veliku pozornost u europskim prijestolnicama, u Europskom parlamentu i uopće u Bruxellesu jer je to pitanje koje se tiče budućnosti cijelog kontinenta, naše sigurnosti i našeg napretka”, kazao je Giaufret.

Prema njegovim riječima, Europska komisija je u ovogodišnjem izvješću utvrdila da je Srbija po pitanju usklađivanja vanjske i sigurnosne politike nazadovala, ali kako se “oni nadaju da će se u potpunosti priključiti zajedničkom suprotstavljanju ruskoj agresiji”.

“EU cijeni to što je Srbija u nekoliko navrata u Općoj skupštini UN-a glasala zajedno s članicama EU, da je sa 142 zemlje osudila ilegalnu rusku okupaciju ukrajinskog teritorija, pa su uz izoliranu Rusiju ostale samo četiri države. Ali bismo svakako voljeli vidjeti više od toga, i u tom pogledu postoje očekivanja i u svim europskim prijestolnicama i u Bruxellesu”, istaknuo je voditelj izaslanstva EU u Srbiji, prenosi Beta.

Kako je naveo, iz EU razumiju razloge odluka koje donosi Srbija jer je u specifičnoj situaciji, energetski ovisna od Rusije, s otvorenim pitanjem Kosova i rasprostranjenom naklonošću stanovništva prema Rusiji ali je dodao da je Srbija “sama utvrdila pristupanje EU kao svoje strateško opredjeljenje”.

“Naravno da vlada svake države članice EU promovira interese svojih građana, zbog toga su izabrane i to je potpuno legitimno. Pitanje je, međutim, u koji kontekst stavljate osobni interes, i ne mislim da postoji kontradiktornost između naših očekivanja i toga da srpska vlada promovira interese Srbije jer je, po mom mišljenju, njen interes u europskom kontekstu”, kazao je Giaufret.

On je dodao da je Srbija europski put izabrala “prije mnogo vremena” i da su ishodi tog izbora već vidljivi u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: