28 Marta, 2024

Prijava

u 11:36 Češki ministar poručio izbjeglicama iz Ukrajine: Primili smo vas, a sad se brinite sami za sebe

Češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan najavio je danas de će ukrajinske ratne izbjeglice morati da počnu da se brinu same za sebe, kao i češki građani, dok u susednoj Poljskoj vlasti otvoreno upozoravaju da ne mogu da finansiraju izbjeglice beskonačno i traže pokrivanje dijela troškova za smještaj u centrima.

„Spremni smo da vam pomognemo, ali od određenog trenutka pošto imate pristup zdravstvenom sistemu i tržištu rada moraćete da se pobrinete za sebe sami”, kazao je danas češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Rakušanom, češki premijer Petr Fijala pohvalio je vladu da je uspela da pruži dostojanstvene uslove i utočište za skoro 450.000 izbeglica iz Ukrajine, uglavnom žena i djece, a da je broj koji je primila njihova zemlja najveći u Evropi, ako se za osnova uzme broj po glavi  stanovnika.

Više od 100.000 izbjeglica iz Ukrajine u Češkoj već se brinu za sebe sami jer su našli posao i ne opterećuju zdravstveni i socijalni sistem, a plaćaju i porez i procjenjuje se da je više od četvrtine Ukrajinaca kojima je Češka pružila utočište napustilo zemlju.

Poljska vlada upozorava da ne može „u beskraj” da pokriva troškove za izbjeglice. Ona planira da ukrajinske izbjeglice koje su duže vreme u centrima treba počnu da plaćaju troškove smještaja.

„Ne možemo beskonačno dugo da finansiramo boravak izbjeglica. U ovom trenutku imamo oko 80.000 izbjeglica koji su još uvijek u centrima, halama, pansionima. Želimo da oni koji su u tim centrima duže od 120 dana od januara počnu da pokrivaju 50 posto troškova”, kazao je opunomoćenik poljske vlade za izbjeglice iz Ukrajine, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Pavel Šefernaker, prenosi Beta.

Od početka rata u Ukrajini krajem februara, poljske granice je prešlo oko šest miliona izbjeglica iz Ukrajine od čega je, prema podacima iz septembra, u zemlji ostalo oko 1,4 miliona, od kojih su njih 45 posto djeca, mahom mlađa od 14 godina, 43 posto žene a sedam posto stariji ljudi.

Poljska će, prema procjenama OECD-a, utrošiti 6,2 milijarde evra na smještaj i socijalnu pomoć ukrajinskim izbjeglicama, 1,5 milijarde na školovanje djece i 664 miliona za zdravstvenu njegu, dok će Češka prema toj procjeni potrošiti ove godine 1,9 milijardi eura.

Kao i ostale zemlje EU u kojoj su našle utočište izbjeglice iz Ukrajine, i Poljska i Češka mogu da koriste za te troškove sredstva iz fondova EU. Međutim obje zemlje zahtjevaju od EU da za to budu izdvojena nova, posebna sredstva i posebni fond.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: