19 Aprila, 2024

Prijava

Nijemci ipak ne gase nuklearke sve do sredine aprila

Njemački kancelar Olaf Šolc naložio je da tri preostala nuklearna reaktora u Nemačkoj nastave da rade do sredine aprila.

Time je kancelar Šolc riješio i spor između dva koaliciona partnera Slobodarske partije i Zelenih, koji su se sporili da li treba produžiti rad nuklearkama.

Nuklearke koje nastavljaju da rade su Isar 2 u Bavarskoj, Nekarsvesthajm 2 u Baden-Virtenbergu i Emsland kod Lingena u Donjoj Zaksoniji, čiji je rad bio najviše osporavan.

Proteklog vikenda je stranka Zelenih na svojoj skupštini donijela odluku o nastavku rada dve nuklearke na jugu Njemačke, a ministar finansija Kristijan Lindner iz FDP tražio je da se produži rad tri nuklearna reaktora do 2024.

Šolc je u nedelju održao sastanak sa liderima Zelenih i FDP-a kako bi pronašao kompromis, ali na tom sastanku nije postignut.

Šolc je potom uputio pismo nadležnim ministarstvima sa nalogom da se stvore zakonski okviri za produžetak rada sve tri nuklearne elektrane najduže do 15. aprila iduće godine, prenosi Tanjug.

Time je riješio energetski problem, ali ne i problem u vladajućoj koaliciji, pre svega imajući u vidu da se baza Zelenih protivi ovoj odluci

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: