20 Aprila, 2024

Prijava

Eksplozija uzrok curenja na Sjevernom toku – utvrdila istraga danske policije

Preliminarna istraga oštećenja na dva gasovoda Sjeverni tok u danskom dijelu Baltičkog mora, pokazuje da je do curenja došlo uslijed “snažnih eksplozija”, saopštila je danas policija Kopenhagena.

Istragu o prekidima gasovoda Sjeverni tok 1 i 2 od 26. septembra u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Danske trebalo bi zajedno da vode policija Kopenhagena i danska Bezbjednosno-obavještajna služba, navodi Rojters.

„Još je prerano da se bilo šta govori o okviru po kome će se odvijati međunarodna saradnja sa, na primjer, Švedskom i Nemačkom, jer to zavisi od nekoliko aktera”, saopštila je policija Kopenhagena, prenio je Tanjug.

Švedska je odbacila planove za zajedničku istragu s Danskom i Nemačkom o nedavnim eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2, objavio je petak nedeljnik Špigl, pozivajući se na njemačke bezbjednosne izvore.

Švedska je odlučila da ne može da podjeli nalaze iz svoje istrage s drugim državama iz bezbjednosnih razloga, izvjestio je list, a prenio je Rojters.

Rusija je u srijedu saopštila da je diplomatama Nemačke, Danske i Švedske uputila žalbu jer predstavnici Moskve i Gasproma nisu pozvani da se pridruže istrazi o curenju gasovoda koji vodi od Rusije do Evrope.

Uzrok oštećenja gasovoda Sjeverni tok ostaje nejasan, ali su zemlje Evropske unije ranije saopštile da sumnjaju na sabotažu, dok je Rusija incidente nazvala „činom međunarodnog terorizma“ i za curenje okrivila Zapad.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: