29 Marta, 2024

Prijava

VIDEO: U Iraku otkriven arheološki park s bareljefima starim 2.700 godina

Vlasti Autonomnog Kurdistana – pokrajine na sjeveru Iraka, otkrile su prvu fazu novog arheološkog parka sa ostacima bareljefa starih 2.700 godina na zidovima irigacionih kanala iz Asirijske epohe.

Ukrasni paneli na lokaciji Faida otkrivani su tokom više faza poslednjih godina. Na tome rade italijanski arheolozi Univerziteta u Udinama i njihove kolege iz regiona Kurdistana.

 

Ti bareljefi – plići, slabije ispupčeni vajarski radovi na ravnoj površini, potiču iz vladavine asirijskog kralja Sargona Drugog (721-705. prije nove ere) i njegovog sina nasljednika Senašeriba.
Za sada će pristup parku Faida biti ograničen na strane turiste, istraživače i stručnjake, rekao je Bekas Brefkani iz direkcije antikviteta Dohuka.
Na tom mjestu je irigacioni kanal iz Asirijske epohe, dugačak deset kilometara. Do sada je otkriveno trinaest monumentalnih bareljefa.
Brefkani očekuje da bi mogli da budu otkriveni i drugi takvi ukrasni paneli.
Njih je naručio ili Sargon Drugi ili Senašerib, rekao je za Frans pres prošle godine Daniele Morandi Bonakosi, italijanski kodirektor arheološke misije.
Svaki panel predstavlja asirijskog kralja kako se moli ispred sedam najvažnijih bogova u asirijskom panteonu, predstavljenom u obliku statua.

Kralj Asirije u osmom vijeku prije nove ere Sargon Drugi osnovao je svoj glavni grad na sjeveru Iraka na sadašnjoj ravnici Ninivi kod Mosula.
Faida je prvi od pet sličnih parkova koje vlasti Kurdistana nastoje da stvore.
Taj projekat će na kraju predstavljati turističku atrakciju i izvor prihoda, rekao je Brefkani za Frans pres.
Irak je kolijevka civilizacija Sumer, Akad, Vavilon i Asirija kojima čovječanstvo duguje pisanje i prve gradove.  Irak je zato godinama na meti krađa antkviteta, posebno posle američke invazije 2003. godine i dolaska ekstremista Islamske države deset godina kasnije.
Nakon decenija sukoba, Irak se polako otvara svetskom turizmu i prihvata zapadne putnike iako je turistička infrastruktura takoreći nepostojeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: